Milyen a textúrája?

A Divle Obruk sajtot sokszor emlegetik a világ legrondább sajtjaként. Göcsörtös alakja egy burgonyára emlékeztet, melyet vöröses penész tarkít, puha belseje pedig fehér vagy halványsárga színű. Kinézete és istállószaga ellenére az egyik legfinomabb sajtnak tartják, a szájban olvadva sókristályok válnak ki belőle, melyek intenzív ásványos és éles birkaízt hordoznak, citrusos-füves lecsengéssel.

Honnan származik?

A központi Karaman tartományban található Üçharmanban gyártott Divle Obruk sajt egyedülálló íze és illata miatt a világ öt legjobb minőségű sajtja közé tartozik. Üçharman falu, korábbi nevén Divle, a régió egyik legrégebbi települése. A falu 36 méter mély és 257 méter magas barlangjában tárolják a kecske- vagy juhtejből készült különleges, természetes úton előállított Divle Obruk sajtot. A barlang télen és nyáron is 4 Celsius fokos hőmérsékletet tart fenn, de a helyiek többnyire áprilisban és májusban készítik a sajtot. 

Hogyan készül?

A Divle Obruk elkészítéséhez csakis a környéken legelésző, etetés nélkül fejlődő bárányok és kecskék tejéből készülhet. A fejést követően a friss tej 1-2 órán belül egy nagy üstbe kerül, ahol hozzáadják a sajtélesztőt. 1,5-2 óra múlva a tej megalvad, a túrót pedig egy fehér gézanyagba töltik, és súllyal lenyomják, így áll pár órát, míg teljesen kiválik belőle a savó. Ezt követően a már szilárd darabokat tiszta bárány- vagy kecskebőrből készült zsákba töltik. 1-2 napig napon szárítják, majd még pár napig meleg, de árnyékos helyen, ezután lehordják egy több, mint 100 méter mély barlangba, ahol megkezdődik az érlelődés folyamata, amely minimum 4-6 hónapig tart. A zsákok elkészítése is hosszú időt vesz igénybe. A bőröket meg kell mosni, megsózni, és több napig levegőn kell szárítani a zord anatóliai napon. A kézzel készült bőrzsákokat csupán egyszer használják fel, némely zsák pedig akár 22 kiló sajtot is rejthet. A sajt titka, hogy a barlang egyedülálló mikroklímája miatt különleges penészréteg képződik rajta, ami jellegzetes aromát és külsőt kölcsönöz neki. A sajt először kékes, majd fehér színűvé válik – a rokfort sajthoz hasonlóan-, és végül a baktériumok hatására fakó vöröses tónust vesz fel. Miután az érlelés befejeződik, a Divle Obruk belseje fehér vagy halványsárga színűvé válik.  

Divle Obruk2
Divle Obruk3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Divle Obrukot vékony kenyérszeletekre téve fogyasztják, gyümölcsökkel együtt szolgálják fel, és rakit, egy török ánizsos törköly-vagy gyümölcspárlatot isznak mellé.