A Cabrales (Queso de Cabrales) egy félpuha, erős és jellegzetes ízeiről ismert spanyol sajt, természetes kéreggel. Érett állapotban a sajt szinte szürkére sötétedik, intenzív kék erezettel, lágy állaggal és nagyon finom szemcsésséggel. Az észak-spanyolországi Asturias régióból származó kézműves sajt elsősorban tehéntejből készül, kecske- és juhtej hozzáadásával a bonyolultabb textúra elérése érdekében. A Cabrales előállítása hagyományos módszereket foglal magában, beleértve a kézi fejést és a természetes barlangokban történő érlelést. Az általában 2-5 hónapig tartó érlelési folyamat során a sajtban intenzív kékeszöld penészesedés megy végbe, amely ereket és zsebeket hoz létre a tésztában. Ez a folyamat erős, csípős ízt és omlós, mégis krémes textúrát kölcsönöz. A Cabrales pikáns és fűszeres jegyeiről híres. A Picos de Europa-hegység barlangjainak egyedi adottságai hozzájárulnak a Cabrales jellegzetességéhez. A sajt magába szívja a barlangok ízeit, összetett és földes ízt eredményezve. Az érési folyamat nagyon sajátos, mert a Cabrales sajtoknál – a többi sajttípustól eltérően – ahelyett, hogy az érlelés során kiszáradnának és megkeményednének, itt az ellenkezője történik. Ahogy telik az idő a barlangban, a Cabrales sajt egyre érettebb és lágyabb lesz.


A SAJT EREDETE

A Cabrales egy természetes sajt, amelyet a spanyolországi Picos de Europa-hegység szívében található Cabrales megye vidéki családi tejtermelői készítenek kézműves hagyományok szerint. Valószínűleg a Cabrales sajt kényszerből született, mivel történetének egy pontján a helyieknek nem volt idejük elfogyasztani az állományukból származó friss tejet vagy sajtot, így rájöttek, hogyha hagyják érlelődni a barlangokban, nem romlik meg. 1996 óta OEM jelölés alatt áll.

Bár a Pule büszkélkedik a legmagasabb árú sajt címével, ne feledkezzünk meg a sajt aukciókról, ahol boltokban nem kapható típusokat árvereznek el hihetetlenül magas áron. A Cabrales sajt jelenleg a Guinness-rekordot tartja a valaha eladott legdrágább sajtok listáján. Minden év augusztus utolsó hetében Las Arenas de Cabrales városa ad otthont egy versenynek, ahol a legjobb Cabrales sajtdarabokat bocsájtják árverésre. A spanyolországi oviedói Llagar de Colloto étterem 30 000 eurót fizetett egy darab Cabrales sajtért 2023-ban. Spanyolországban és külföldön egyaránt egyre népszerűbb a Cabrales sajt, 66.226 kilót adtak el csak az Európai Unióban 2022-ben.

Cabrales2
Cabrales3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: Intenzív, fűszeres ízű hosszan tartó lecsengéssel
  • ILLATA: kéksajtokra jellemzően erős és átható
  • SZÍNE: halványsárga, kék erezettel, érett állapotban a sajt szinte szürkére sötétedik, intenzív kék erezettel 
  • ÁLLAGA: félpuha, nagyon finom szemcsésséggel
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers tehéntej (vagy két-háromféle tej – tehén-, juh- és kecsketej – keverékéből)
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Spanyolország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: hosszú, 3-4, maximum 6 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Ez a sajt a legjobban friss kenyérrel, kekszekkel, fügével és pácolt húskészítményekkel párosítható, de szinte minden fogáshoz remekül illik. Legyen az lekvár, méz, gyümölcs, húsok vagy halak kísérőszószaként, salátaöntetnek, pizza vagy tészta feltéteként, a Cabrales remek választás lesz.

Italok:

Erős ízének kiegyensúlyozása érdekében párosítsa édes és testes borral, például a Ribera del Duero boraival vagy Pedro Ximénez sherryvel. Az asztúriai almaborral és desszertborokkal is kiválóan passzol. A bor édessége tökéletes harmóniát teremt a csípős Cabrales-szel.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.