Milyen a textúrája?

A Monterey Jack egy félkemény, krémes állagú, halványsárga színű sajt. Íze enyhe és vajas, az illata tejes, aromás.

Honnan származik?

A Monterey Jack igazi amerikai sajtként kiérdemli az őt megillető pozíciót, mivel a kaliforniai Monterey mexikói ferences szerzeteseitől származik. Az 1700-as évek környékén a tehéntejből félkemény, krémes, enyhe ízű sajtot készítettek, amelyet rövid ideig érleltek. Egy David Jack nevű amerikai vállalkozó felismerte kereskedelmi értékét, és Kaliforniában kezdte el árulni. A sajt „Monterey Jack’s” vagy „Jack’s Monterey” néven vált népszerűvé, így végül a Monterey Jack nevet kapta. Legnépszerűbb változatai a Dry Jack és a Pepper Jack.

Hogyan készül?

A Monterey Jack sajt pasztőrözött tehéntejből készül. Miután a tejet a megfelelő hőmérsékletre melegítették, oltót adnak hozzá, hogy alvadék képződjön. Ezután apró darabokra vágják a túrót, és leszűrik a savót. A túrót ezután megfőzik és addig keverik, amíg el nem éri a megfelelő állagot, majd a sajtot megsózzák és formázzák. A sajtot ezután rövid ideig, jellemzően néhány héttől néhány hónapig érlelik. 

Monterey Jack3
Monterey Jack2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Monterey Jacket gyakran használják a mexikói és spanyol konyhában, mert enyhe ízű és nagyon jól olvad. Remek kiegészítője a leveseknek, rakott tésztáknak, hamburgereknek, quesadilláknak, sajtos mártogatósoknak vagy szószoknak. Fogyasszon mellé egy pohár pinot noirt vagy rizlinget.