Milyen a textúrája?

A Mascarpone egy elefántcsont színű, kivételesen sima és könnyen kenhető friss krémsajt. Íze tejes és enyhén édeskés. A gazdag, vajas textúra a magas vajzsírtartalomnak köszönhető (akár 75%).

Honnan származik?

A Mascarpone az észak-olaszországi Lombardia régióból származik, amely gazdag tejtermelői és mezőgazdasági örökséggel rendelkezik. Az 1500-as és 1600-as években a régió tejesei a Mascarpone néven ismert friss sajttúró árusításáról voltak híresek.

Hogyan készül?

A sajt elkészítése annyira egyszerű, hogy sokan inkább otthon készítenek maguknak Mascarponét. A kereskedelmi termelők ugyanazt az egyszerű eljárást használják, mint amit otthon is alkalmaznak a Mascarpone elkészítéséhez, de természetesen nagyobb léptékben. Alapvetően, ha savat adunk a tejszínhez, az megalvad; a kapott alvadékot egyenletes lángon óvatosan főzzük, amíg el nem éri a crème fraîche állagát. Ellentétben sok olyan sajttal, amely az oltóanyag, a kérődzők gyomrában termelődő enzim sűrítő képességén alapul, a Mascarponéhoz citrom- vagy borkősavat használnak a krém megszilárdításához. A tejsavó leeresztése után puha, friss, vajas Mascarpone marad. Friss sajtként azonnal csomagolható és fogyasztható.

Mascarpone1
Mascarpone2

Milyen ételek mellé javasolják?

Édes és sós ételekhez egyaránt hozzáadható. Használja tejszínhab helyett egy tál gyümölcs tetejére, krémes süteményekhez vagy sajttortához. Természetes édessége és gazdagsága miatt a Mascarpone számos olasz desszert alapvető összetevője, különösen a tiramisuban. Levesek, tésztaszószok sűrítésére vagy szendvicskrémként is használható.