Milyen a textúrája?

A Grana Padano sajt kemény, szemcsés állagú és diós, zamatos ízű. Illata enyhe, enyhén édeskés, karamell és pirított dió jegyekkel. Ahogy öregszik a Grana Padano, íze intenzívebbé és összetettebbé válik, állaga pedig omlósabb lesz.

Honnan származik?

A Grana Padanot először a ciszterci szerzetesek hozták létre körülbelül 1000 évvel ezelőtt, hogy az észak-olaszországi Pó-völgy tejtermelői felhasználhassák a felesleges tejet állományaikból. A 15. században a Grana Padano az egyik legnépszerűbb sajt volt Olaszországban, és ma is az ország legkelendőbb sajtja világszerte. A „Grana” latin szóból származik, jelentése szemcsés, mivel ennek a sajtnak szemcsés az állaga. A „Padano” azt jelenti, hogy „a Pó folyó”. A Grana Padano 1996-ban elnyerte az Európai Unió által az OEM státuszt, amely szabályozza a gyártást, a minőséget és a sajt gyártásának helyszíneit. Jelenleg Észak-Olaszország több régiójában folyik a gyártás, köztük Lombardiában, Piemontban, Emilia-Romagnában, Trentino-Alto Adigében és Venetóban. Ezek a régiók buja legelőikről ismertek, amelyek ideális legeltetési feltételeket biztosítanak a híres sajthoz tejet termelő tehenek számára. Jelenleg a Grana Padano a legszélesebb körben fogyasztott OEM sajt a világon.

Hogyan készül?

A Grana Padano sajtot csak néhány, bár kivételes összetevőből állítják elő: tej, só, tejoltó, lizozim. A sajt nyers tehéntejből készül, az állatokat főként friss takarmányokkal, szénával vagy szilázssal etetik. A tej az istállótól a gyártósorig nem vethető alá semmilyen fizikai, mechanikai vagy hőkezelésnek, amely megváltoztatná a nyerstej természetes állapotát. A tejben előforduló Clostridium tyrobutyricum spórák okozta nemkívánatos erjedés kialakulásának, hatásainak ellenőrzésére a tejoltó hozzáadása előtt lizozimot adnak a tejhez, amelyet tyúktojásfehérjéből nyernek ki. A sajt gyártási folyamatában az előző napi gyártásból visszamaradt savó erjesztésével készült természetes tejsavóindítót adnak a tejhez az oltóanyag hozzáadása előtt. Ezután hozzáadják a tejoltót, amely lehetővé teszi a tej alvadását. A gyártási előírásoknak megfelelően a Grana Padano előállításához használt oltóanyagot a borjú gyomrából (abomasum) vonják ki. Miután az alvadék és a savó szétvált, a túrót pihentetik, majd kerek formákba helyezik, kb. 36 órára. Végül sóoldatba merítik a sajtokat 14-30 napig. A só elsősorban a sajt ízesítésére, a maradék savó eltávolítására és a kéreg kialakítására szolgál. A sajtokat 12-16, 16-20 vagy akár 20-30 hónapig is érlelik. Minden sajtot egy pecséttel jelölnek meg, ezen olvasható a Grana Padano név, az OEM státusz és egy gyártási szám.

Grana Padano2
Grana Padano3

Mivel érdemes fogyasztani?

Kétségtelen, hogy ez egy hihetetlenül sokoldalú sajt, amely sokféle ételhez jól passzol. Az olaszok ezt a kemény sajtot általában tésztaételekre és rizottókra reszelik, de salátákhoz és szendvicsekhez is remek választás. Ezt az olasz csodát érdemes párosítani egy helyi, testes vörösborral, mint például a Chianti vagy a Barolo.