Ez a lebilincselő sajt Északnyugat-Anglia zöld legelőiről származik, és évszázadok óta kényezteti az ízlelőbimbókat. Az omlós textúrájáról, valamint a csípős és krémes jegyek fenséges keverékéről ismert Lancashire a hagyományos sajtkészítés művésziségét bizonyítja. 


A SAJT EREDETE

A Lancashire az egyik leghagyományosabb sajt Nagy-Britanniában, és bizonyítékok utalnak arra, hogy az ilyen sajtokat már a 13. században is készítettek. Ami a Lancashire-t egyedülálló sajttá teszi, az az elkészítés módja. Ahelyett, hogy egy nap alatt elkészítenék a sajtot, a sajtkészítők két, vagy akár három napi fejésből származó túrót kombinálnak. Ez a gyakorlat azért alakult ki, mert a tejtermelőknek egy nap alatt nem lett elegendő tejfeleslegük egy teljes sajt előállításához, így másnapig kellett várniuk a munka befejezésére. Ez az eljárás nagymértékben hozzájárult a sajt krémes gazdagságához. Ezt a különlegességet először Joseph Gornall ismerte fel, aki 1892-ben, a lancashire-i farmokon végzett kiterjedt kutatás után meghatározta a Lancashire sajt módszerét és receptjét. 1998-ban megkapta az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státuszt, biztosítva, hogy csak Lancashire-ben, hagyományos módszerekkel előállított sajt viselhesse a nevet.

Lancashire3
Lancashire3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: az enyhétől a csípősig terjedhet, krémes, vajas ízvilágot kínálva
  • ILLATA: friss, tejes
  • SZÍNE: halványfehér, krémszínű 
  • ÁLLAGA: omlós, mégis krémes, különösen fiatalon
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers Holstein-fríz tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Lancashire, Anglia
  • VÁLTOZATAI: Creamy, Tasty, Crumbly, Bomb
  • ÉRLELÉSE: 4 héttől 24 hónapig

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Lancashire sajt rendkívül sokoldalúan felhasználható. Fogyaszthatjuk ropogós bagettel, teljes kiőrlésű kekszekkel, olyan gyümölcsökkel, mint az alma, körte, szőlő vagy szárított füge, de még pitékhez is remek választás. Walesben a legnépszerűbb felhasználási módja a „Welsh rarebit”, egy forró sajtszósz étel, amelyet pirított kenyérre kennek.

Italok:

Vörösborok (cabernet sauvignon, merlot), portói borok, ale típusú sörök, almabor.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.