Milyen a textúrája?

A Limburger a világ egyik legbüdösebb sajtja! Kéregmosott sajt, jellegzetes barna színű héja van, benne félpuha, elefántcsont színű sajttal. Fiatalon szilárd, omlós állaga van, sós ízzel. Hathetesen a szélei megpuhulnak, de a közepe szilárd marad. Két hónap elteltével már szinte teljesen sima és krémes, három hónap múlva pedig kifejlődik intenzív illata és íze.

Honnan származik?

A Limburger sajt a történelmi Limburg Hercegségből származik, amely jelenleg a mai Hollandia, Belgium és Németország között oszlik meg. A legtöbb sajt azonban ma Németországból származik. 

Hogyan készül?

A Limburger készítéséhez tehéntejet oltanak be, a túrót durvára darabolják és lyukacsos formákba töltik, utána többször megforgatják. Miután a savó kicsöpögött belőle, kiveszik a formákból és rövid időre sófürdőbe rakják. Ezután 3- 4 hétig érlelik magas nedvességtartalmú pincében, ezalatt rendszeresen áttörölgetik sós páccal, valamint forgatják. Ezzel segítik elő a rúzskultúra kialakulását. Jellegzetes szagát a Brevibacterium linens baktérium okozza.

Limburger1
Limburger2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Limburger sajt fogyasztásának egyik leghagyományosabb módja a Limburger szendvics. A sajtot vastagon kenjük rozskenyérre egy nagy szelet hagymával. A szendvicset jellemzően erős feketekávéval vagy lager sörrel tálalják.