Milyen a textúrája?

A pule sajt olyan, mint egy jól morzsálódó feta, fehér és omlós állagú, és legalább annyira gazdag ízvilágú, mint egy spanyol Manchego.

Honnan származik?

A szerb–magyar határtól kétszáz kilométernyire található a Zasavica természetvédelmi terület és rezervátum, amely nemcsak mesebeli lankáiról híres, hanem arról is, hogy számos veszélyeztett faj otthona, és ott készítik a világ legdrágább sajtját. A pule szamártejből készül, amit csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból nyernek. Kilónként kb. 1160 euróba kerül. A rezervátum tulajdonosa és üzemeltetője Slobodan Simić.

Hogyan készül?

A szamártejet nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel az alvadáshoz. Míg egy tehén simán ad napi 60 liter tejet is, egy szamárkanca naponta maximum csak 0,3 litert produkál, viszont egy kiló szamársajt elkészítéséhez úgy 25 liter szamártejre van szükség. Valójában egy keverékből készül, amit 60 százalékban szamár-, 40 százalékban kecsketej alkot. A dolgot tovább bonyolítja, hogy mivel nem túl elterjedt a szamársajtgyártás, gépesítés sincs, azaz egyetlen gyártó sem készít szamárfejő gépeket. A tejet tehát kézzel kell lefejni, ráadásul napi három részletben. Szlobodan Simić egy titkos recept alapján készíti a pulet, a folyamat rendkívüli gondosságot és figyelmet igényel. Az elkészítése nagyon hasonlít egy fiatal, kéreg nélküli kecskesajt készítésére. A készítők oltót adnak a tejhez, hogy megalvadjon, majd a túrót leszűrve formákba csomagolják. A sajt legfeljebb 3 napot tölt a formában, mielőtt egy hónapra érlelőhelyiségbe kerül.

Pule2
Pule3 1

Mivel érdemes fogyasztani?

Rossz hír, hogy keveset készítenek belőle, ezért a pule kereskedelmi forgalomban nem kapható. Aki megkóstolná ezt a sajtot, annak valószínűleg a Zasavica természetvédelmi területig kell utaznia. A sajtot leginkább önmagában fogyasztják, bármilyen jó minőségű bor passzol hozzá.