Milyen a textúrája?

A Jarlsberg sajt édes és diós ízű, sima textúrájú, nagy, kerek lyukakkal. Gyakran hasonlítják az ementálihoz, de a Jarlsberg nem olyan száraz, a textúrája pedig lágyabb és krémesebb.

Honnan származik?

1956-ban az Ås-i Norvég Mezőgazdasági Egyetem akadémiai közössége egy egyedülálló, új sajt kifejlesztésébe kezdett. Ole Martin Ystgaard professzor és csapata egy félkemény, közepesen zsíros, lyukas sajtot fejlesztett ki, amely sikeresen ötvözte a sajtkészítés hagyományait a modern technológiákkal. A sajt valódi titka a sajtkultúra, amely a Jarlsberg egyedi ízét és lyukas textúráját adja. Kísérleteket végeztek különböző gyártási technikák, főzési hőmérsékletek, sóoldat és érlelési hőmérsékletek alkalmazásával is, hogy a tökéletes sajtot állítsák elő. Az eredmény a Jarlsberg lett, amely a goutaler (gouda és ementáli sajtkészítési technikák keverése) sajtok közé sorolható. Nevét Ystgaard professzortól kapta, és a név a „Jarl” -ból, a norvég gróf szóból ered.

Hogyan készül?

A sajtgyártás során a tejet szétválasztják, ami kazeint és savót eredményez. A Jarlsberg készítése során propionsav-baktériumot (a „titkos” recept!) használnak, amely a sajt jellegzetes ízét és lyukait adják. Az e baktériumok által termelt tejsav serkenti a tejoltó enzimeit, így könnyen eltávolítható a savó a sajt alvadékból. Miután megszilárdult, az alvadékot speciális vágószerszámmal feldarabolják. Ezután a darabokat összenyomják, kis kockákra osztják és sajtformákba teszik. A formálás során a sajtot nyomás alá helyezik, préselés után pedig következik a sófürdő. Végül becsomagolják, és 8-10 hétig érlelik. A titkos Jarlsberg recept az 1956-os megalkotása óta nem változott.

Jarlsberg3
Jarlsberg2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Jarlsberg önmagában is finom, és minden friss kenyér, keksz, gyümölcs vagy zöldség tökéletes kísérője. A Jarlsberg remekül olvad, ezért biztosan feldobja a grillezett sajtos szendvicset, pizzát, levest, hamburgert, tésztaételeket vagy a fondüt. Jól párosítható különféle borokkal, de a legjobb választások közé tartozik a chardonnay, a sauvignon blanc és a rizling. Ha vörösbort keres a Jarlsberghez, próbáljon ki egy pohár pinot noirt. Ez a könnyed testű vörösbor finom cseresznye és fűszer ízekkel rendelkezik, amelyek szépen kiegészítik a sajtot.