A caprinonak két fő fajtája van: fresco (friss) és stagionato (érlelt). Friss változata 2-4 napig érlelődik. Kellemes, puha, krémes állagú, kerek vagy hengeres formája van. Az érlelt változat 6 hónapig öregszik, és ezalatt a sajt sokkal sósabb, csípősebb ízűvé válik, a színe pedig fehérről sárgára, esetenként vörösesre változik. 


A SAJT EREDETE

A Caprino egy lenyűgöző sajt, amely Olaszország elbűvölő tájairól származik. Neve az olasz „capra” szóból ered, amely kecskét jelent, és utal az elsődleges összetevőjére – a friss és egészséges kecsketejre. Ez a kiváló tejtermék Olaszország gazdag kulináris örökségének bizonyítéka, tükrözve az ország szenvedélyét a kiváló minőségű, kézműves élelmiszerek készítése iránt.

Caprino
Caprino

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: A friss változat finoman fanyar ízéről ismert, amely friss tejre és joghurtra emlékeztet. Ahogy érik a sajt, markánsabb, erőteljesebb ízt kap. Az érlelt Caprino héját néha fűszernövényekkel vagy hamuval vonják be, ami további összetettséget ad ízprofiljának.
  • ILLATA: friss, fűszernövényes
  • SZÍNE: hófehértől a sárgásig terjedhet
  • ÁLLAGA: frissen puha és krémes, az érlelés előrehaladtával szilárdabb lesz
  • FELHASZNÁLT TEJ: teljes vagy fölözött kecsketej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Olaszország
  • VÁLTOZATAI: fresco (friss) és stagionato (érlelt)
  • ÉRLELÉSE: fresco 2-4 nap, stagionato pedig 6 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Kenhetjük bagettre, rozskenyérre, használhatjuk salátához olyan zöldségek mellé, mint például a paradicsom, kaliforniai paprika, olajbogyó vagy a spenót. Gyümölcsökkel is remek csemege, legyen az alma, körte, füge, szőlő vagy őszibarack. Mézzel, füge- vagy baracklekvárral meglocsolva ízletes desszertként is fogyaszthatjuk.

Italok:

A friss változat jól párosul egy könnyű fehérborral, míg az érettebb sajt a strukturált, gyümölcsös fehérborokhoz illik.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.