Milyen a textúrája?

A Gloucester kétféle változatban kapható. A Single Gloucester sovány tejből készül, a Double Gloucesterhez pedig teljes zsírtartalmú tejet használnak. Ezenkívül a Double Gloucester kétszer akkora, és ízesebb. A single rövidebb ideig érlelődik, így friss, kissé diós ízű, de valamivel savasabb, valamint könnyebb az állaga, omlós és alacsony zsírtartalmú. A Double Gloucester sima, vajas textúrájú, gazdag és diós, mégis lágy ízű, sárgabarack színe pedig az annatto növényi kivonatnak köszönhető. A sajt tovább érlelve összetettebb és diósabb ízeket fejleszt ki, a textúra pedig nagyon kemény és pelyhes lesz.

Honnan származik?

Gloucester városa már 1500-ban híres volt sajt-, vaj- és húspiacairól. Már a 18. században dokumentálták a Gloucester sajt exportra való készítését ebből a régióból. Hírnevét leginkább egy furcsa versenynek köszönheti. A Cooper’s Hill Cheese Roll versenyt minden évben megrendezik, a gloucesteri Brockworth közelében található Cooper’s Hillben. A világ minden tájáról vonzza az embereket, akik egy Double Gloucester sajtot kergetnek le egy kb. 182 méteres dombról. A sajtgurítás első írásos bizonyítéka a gloucesteri város hírnökének 1826-ban írt üzenetéből származik; már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az esemény régi hagyomány, és a feltételezések szerint legalább hatszáz éves. A Single Gloucester 1997-ben kapott OEM jelölést. Az OEM szabályok kimondják, hogy a Single Gloucestert csak Old Gloucester tehenek tejéből szabad elkészíteni. Ezzel a kikötéssel és tekintettel arra, hogy csak néhány Old Gloucester szarvasmarha létezik, a Single Gloucester ritka, és nagyon drága.

Hogyan készül?

Starterkultúrát és oltót adnak a tehéntejhez, majd hagyják összeállni. Az alvadékot ezután felvágják, és körülbelül fél órán át 35 °C-on melegítik. A tejsavót ezután lecsepegtetik, a túrót összekeverik és sózzák, majd formákba töltik és 5 napig préselik. Ezután a sajtot kiveszik a formákból, és legalább két hónapig érlelik.

Gloucester3
Gloucester2

Milyen ételek mellé javasolják?

A Gloucester sokoldalúan használható, szinte bármilyen ételhez hozzáadható. A sajtot reszelhetjük, grillezhetjük, rakott ételekhez, rágcsálnivalókhoz és mártásokhoz is adhatjuk. Szinte minden alkoholos italhoz jól illik, a klasszikus párosítás egy pohár Amontillado Sherry, Pecorino Toscano vagy Chianti Classico.