Milyen a textúrája?

Az állaga lágy, mégis nagyon jól kenhető. Igazi sajtíz, harmonikus édeskés-savanykás és ementáli sajtra jellemző ízjegyekkel és aromával.

Honnan származik?

A Medve kockasajtok gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza. Stauffer Frigyes az 1900-as évek elején Svájcból Magyarországra telepedve sajtgyárat épített Répcelakon. Hazájának, Svájc Bern kantonjának címerében látható barna medvét tette az általa gyártott termékek csomagolására. A II. Világháborút követően a sajtgyárat sem kerülte el az államosítás szele. A levédett Medve márkanévvel nem volt gyártható több sajt Magyarországon, ezért színre lépett a Mackó. A 70-es évektől azonban újraindult a Medve gyártása, így mindenki élvezhette azt az eredeti és egyedi ementáli ízt, amit csak a Medve tud nyújtani. 1997-ben egyedülálló módon szélesítette választékát a márka, így piacra kerültek a sonkás, kolbászos, téliszalámis és csípőspaprikás ízesítésű kockasajtok, valamint a Medve light termékcsalád. A Magyar Élelmiszerkönyv alapján az ömlesztett sajtok vagy ömlesztett sajtkészítmények csoportjába tartoznak.

Hogyan készül?

A termékek valóban sajtból készülnek, de gyártásukhoz más anyagokat is felhasználnak. Ezek jellemzően különböző tejalkotók, mint amilyen például a tejszín, a vaj vagy a tejpor. Az eredeti termék, vagyis a Medve sajt jellegzetessége, hogy ementáli ízét a nagy lyukú Pannónia sajt adja, melyből egy kilónyi mennyiség előállításához több mint 11 liter tej szükséges. A gyártási eljárás során a sajtokat felaprítják, összekeverik a többi összetevővel, majd hőkezelik, emulgeálják – így alakul ki megfelelő állományuk. Ezután már csak a formázás és a csomagolás van hátra, és a termék a boltok polcaira kerül. A tömlős és a kockasajtok között csak az állományuk tekintetében van minimális különbség. Míg az előbbiek inkább kenhetőek, addig az utóbbiak vághatóak is.

medve2
medve3

Mivel érdemes fogyasztani?

Praktikus, könnyen kezelhető és széles választékot kínál a különböző étkezésekhez: a jól ismert hagyományos kockasajton kívül tégelyes, tömlős formában is megtalálható. Kenjük szendvicsekre, a kockasajtos verziót pedig ki is ránthatjuk.