Milyen a textúrája?

A raclette egy félkemény, szilárd, sima és krémes állagú sajt. Belseje elefántcsont színű, kis szabálytalan lyukakkal, ehető narancssárga-barna héjjal. A raclette íze kissé eltér attól a régiótól függően, ahol előállították, de általában virágos aromájú, diós, gyümölcsös, fűszeres, vajas és tejes ízű. 

Honnan származik?

Az Alpok francia oldalán, valamint az Egyesült Államokban is gyártják, de Svájc állítja elő a raclette nagy részét (körülbelül 80%-át). A sajtot kizárólag olyan tehenek tejéből állítják elő, amelyek nyáron friss füvön, télen pedig réti szénán legelnek. A raclette a francia „racler” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „kaparni”, ez egyaránt utal a sajt típusára és a hagyományos svájci ételre, amellyel tálalják. A sajt legendája szerint az étel több száz évvel ezelőtt keletkezett, amikor a gazdák egy darab sajtot melegítettek fel nyílt tűzön, hogy kiadós és laktató ételt készítsenek.

Hogyan készül?

A Raclette nyers tehéntejből készül. Ízét kiváló minőségű, lehetőleg fűvel etetett tehenek tejéből, valamint speciális baktériumtörzsekből állítják elő, amelyek tejsavat és másodlagos anyagcsere aromatermékeket állítanak elő. Nem megy át propionsavas erjedésen, ezért nincs vagy kevés, kis lyuk van benne. A sajtból kerekeket formálnak, préselik, majd sós lében áztatják és megkenik élesztő és coryneform baktériumok keverékével. A sajtokat azután egy pincébe, vörösfenyő polcokra helyezik érlelés céljából, ahol három-hat hónapig érlelődnek. A fapolcok elősegítik a nedves kéreg kialakítását, és ennek során a sajtot rendszeres időközönként megmossák és megforgatják.

Raclette2
Raclette3

Mivel érdemes fogyasztani?

A raclette sajt a nehezebben beszerezhető sajtok közé tartozik, általában nagyobb áruházakban találkozhatunk vele. Többnyire sütve fogyasztják, illetve az eredetileg szintén raclette nevű speciális étel elkészítéséhez használják, miután nemcsak nagyszerűen ráolvad az alá helyezett húsokra, zöldségekre, hanem rendkívül kellemes ízt is ad az ételnek.