A Beaufort elolvad a szájban, így tökéletes választás a hagyományos alpesi ételekhez. A francia Alpokban található Savoie régióból származó Beaufort egy jellegzetes francia sajt, amelyet hagyományosan tehéntejből készítenek. A Beaufort krémes, sima textúrájú, halvány aranyszínű. Pereme enyhén homorú, természetes kérge egészen vékony, színe a mélysárgától a barnáig terjedhet. A gazdag és összetett ízéről ismert Beaufort-ot gyakran a diós, gyümölcsös és enyhén édes jegyekkel jellemzik. Az íze az évszakok és a tehenek étrendje által befolyásolt eltéréseket mutathat. Legalább négy hónapig érlelve a Beaufort szilárdabb és félkeménytől keményig terjedő textúrát kap, természetes héjjal. A félkész sajtokat nyáron hűvös pincékben, télen pedig hegyi faházakban érlelik. Ennek a sajtnak az elkészítése fizikailag különösen megterhelő munka, mivel a sajtok akár 70 kg-ot is nyomhatnak.
A SAJT EREDETE
A Beaufort sajt történelmi gyökerei a francia Alpokban, különösen a Beaufort-völgyben gyökereznek. A sajt elnevezése is innen származik, ahol már évszázadok óta készítik ezt a különlegességet. Terjeszkedése a középkori szerzetesi és falusi közösségeknek volt köszönhető. Jellegzetes formájának a szállítás megkönnyítése lehetett az eredeti oka. A gazdák, hogy könnyedén le tudják hozni a hegyről, kötelet tekertek a sajt köré, így rögzíteni tudták egy szamár hátára. Sokkal finomabb íze van, mint a svájci Gruyere-nek vagy a Comté-nak, mert a túróját sokkal alacsonyabb hőmérsékleten főzik, ami így egy kicsit krémesebb pasztát eredményez. Az idők folyamán a sajtkészítés technikái és tradíciói változtak, de a Beaufort sajt alapvető jellemzői és minősége mindig megmaradtak. 1976-ban megkapta az OEM jelölést.
A SAJT JEGYEI:
- Beaufort d’été (vagy nyári Beaufort): nyáron készült
- Beaufort d’alpage (vagy Beaufort AOP Chalet Alpage Meule): nyáron készült faházakban
- Beaufort d’hiver (vagy téli Beaufort): télen készült
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A friss, fiatal sajt enyhébb ízével tökéletes választás lehet szendvicsekhez, salátákhoz, vagy csak önmagában fogyasztva is. A hosszabb érlelésű sajtok gazdagabb ízvilága és erőteljesebb aromái pedig kiválóan passzolnak halételekhez (különösen lazachoz) és ízletes mártásokhoz.
Italok:
A Beaufort tökéletesen kombinálható olyan francia borokkal, mint a Chardonnay, az Apremont vagy a Chablis, valamint a Porto.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.