Milyen a textúrája?

A Beaufort krémes, sima textúrájú, halvány aranyszínű lágy sajt. Pereme enyhén homorú, természetes kérge egészen vékony, színe a mélysárgától a barnáig terjedhet. A fiatalabb sajtok enyhébb ízűek és puha textúrájúak, míg a hosszabb érlelés során készült sajtok intenzívebb, komplex ízekkel és szilárdabb textúrával rendelkeznek. Diós és gyümölcsös tónusai, valamint krémes állaga az egyik legkiválóbb francia sajttá teszik.

Honnan származik?

A Beaufort sajt történelmi gyökerei a francia Alpokban, különösen a Beaufort-völgyben gyökereznek. A sajt elnevezése is innen származik, ahol már évszázadok óta készítik ezt a különlegességet. Az idők folyamán a sajtkészítés technikái és tradíciói változtak, de a Beaufort sajt alapvető jellemzői és minősége mindig megmaradtak. Terjeszkedése a középkori szerzetesi és falusi közösségeknek volt köszönhető. 1976-ban megkapta az OEM jelölést.

Hogyan készül?

Az alpesi legelőkön legeltetett tehenek tejét először egy hatalmas rézüstbe öntik, és 33 °C-ra melegítik. Szűrés és további enyhe melegítés után hozzáadják az oltót. Körülbelül harminc perc elteltével az így kapott alvadékot apró darabokra szeletelik, hogy a savó nagy részét eltávolítsák. Ezután az üstöt 52°C-ra melegítik, miközben a tartalmát folyamatosan keverik. Ebben a döntő szakaszban többször ellenőrzik mind az állagot, mind a színt, amíg meg nem győződnek arról, hogy a túró elérte a megfelelő állagot. Ezután a sajtot egy muszlimkendőbe teszik, hogy a maradék savót is lecsepegtethessék, majd faformákba helyezik, nagy súlyokkal préselik és hagyják megszilárdulni. Végül a félkész sajtokat minimum 6 hónapig érlelik, nyáron hűvös pincékben (Beaufort d’été), télen pedig hegyi faházakban (Beaufort d’hiver). Fizikailag megterhelő munka, nem utolsósorban azért, mert a sajtok akár 70 kg-ot is nyomhatnak.

Beaufort2
Beaufort3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Beaufort sokoldalúsága lehetővé teszi számára, hogy különböző ételekben és receptekben is helyet kapjon. A friss, fiatal sajt enyhébb ízével tökéletes választás lehet szendvicsekhez, salátákhoz, vagy csak önmagában fogyasztva is. A hosszabb érlelésű sajtok gazdagabb ízvilága és erőteljesebb aromái pedig kiválóan passzolnak a finomabb ételekhez és az ízletes mártásokhoz. A Beaufort tökéletesen kombinálható olyan francia borokkal, mint a Chardonnay, az Apremont vagy a Chablis, valamint a Porto.