A Clochette egyike azon sajtoknak, amelyek formájuknak köszönhetően könnyen felismerhetők. Kicsi, harang alakjával és a ráncos, penészes kérgével azonnal kitűnik a legtöbb sajt közül. Körülbelül 150-260 g súlyú, 8–9 cm átmérőjű és 9 cm magas.


A SAJT EREDETE

A Clochette egy francia sajt, amely Nouvelle-Aquitaine régióból származik. A sajt neve kis harangot jelent, utalva a kúpos formájára. Ez a francia Chevrechard találmánya, amely egy kecskesajtokra szakosodott cég a régióban. A tejbe egy speciális élesztőt, Geotrichum Candidum érlelő kultúrát kevernek, és ahogy az élesztő elkezd dolgozni, a kecskesajt tésztaszerű kérget kap.

Clochette1
Clochette2

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: sós, enyhén tejsavas és csípős, a kecsketej jellegzetes árnyalataival
  • ILLATA: visszafogott, kecsketejes
  • SZÍNE: elefántcsont színű, hamvas kérge törtfehér belsőt takar
  • ÁLLAGA: félpuha, a száraz, ráncos kéreg alatt a textúra lágy, sima és krémes
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers kecsketej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Nouvelle-Aquitaine régió, Franciaország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 2 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A sajtot a legjobb szobahőmérsékleten fogyasztani, olívabogyóval és dióval tálalni. Különösen ízletes citromlekvárral és pirítóssal tálalva, de megéri kipróbálni füge- vagy körtelekvárral is, az édes és sós kombinációért.

Italok:

Párosítsa egy pohár burgundi borral vagy egy olyan száraz fehérborral, mint például a sancerre.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.