Milyen a textúrája?

A Colby sajt (eredeti nevén Colby Swiss Cheddar) egy tehéntejből készült félpuha amerikai sajt. A Cheddar sajthoz hasonlítják, mivel mindkettő narancssárga színű, bár az íze gyökeresen eltérő, inkább a Monterey Jack sajthoz hasonlítható. A Colby enyhébb ízű és krémesebb állagú, nedvességtartalma pedig magasabb, mint a Cheddar sajté.

Honnan származik?

Ezt a sajtot a 19. század végén Joseph Steinwand, egy wisconsini sajtkészítő fia fejlesztette ki. A sajtot arról a városról nevezte el, ahol a család felépítette első tejüzemét, és a wisconsini Colby-ban ma is nagy népszerűségnek örvend a Colby sajt. Az egyik első igazán amerikai sajtnak tartják, mivel egy amerikai fejlesztette ki az Egyesült Államokban, és nem az európai sajtok utánzatának szánták. 

Hogyan készül?

A Colby sajtot ugyanúgy készítik, mint a Cheddart, azzal a különbséggel, hogy a Colby sajtnál az alvadékot melegítés előtt vízzel mossák, ami azt jelenti, hogy a savót vízzel helyettesítik. Ez leállítja a savasodás folyamatát, enyhébb ízt és lágyabb állagot ad a sajtnak. Ezen túlmenően a Colby sajtot csak 1-3 hónapig érlelik, szemben a Cheddar sajttal, amelyet gyakran egy évig, néha még tovább is. Ha túl sokáig érleljük a Colby sajtot, akkor megreped és kiszárad, ezért érdemes fiatalon fogyasztani.

Colby3
Colby

Mivel érdemes fogyasztani?

A Colby finom íze és textúrája új definíciót ad a grillezett szendvicseknek, hamburgereknek, fajitasoknak vagy a rozskenyérnek, de almával és körtével tálalva is pompás csemege. Kifejezetten nagyszerű snack azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretik az erősebb ízű sajtokat. A Colby sajt lágy íze miatt sok borhoz jól passzol. Kerülje a túl gyümölcsös dolgokat, mert az teljesen elnyomja a sajt ízét. A Syrah vagy a Shiraz vörösbort ajánljuk, a fehérbor kedvelőinek pedig egy pohár rizlinget.