A Cheshire sajt természetesen omlós állagáról és jellegzetes ízéről híres. Hagyományosan három változatban kapható: fehér, piros és kék. A fehér Cheshire fajta a legenyhébb, tiszta, zamatos ízt és enyhe diós árnyalatot kínál. Az annattóval színezett vörös Cheshire erősebb és robusztusabb ízprofillal rendelkezik, míg a kék penészerekkel tarkított kék Cheshire egészen más ízvilágot mutat be. Gazdagabb, mélyebb, jellegzetes földes, szinte gomba íze van. 


A SAJT EREDETE

A Cheshire Nagy-Britannia kulináris hagyatékának igazi szimbóluma, az egyik legrégebbi sajt az országban, a római kor óta készülő sajtot a 11. századi Domesday Book is említi. Védett eredetmegjelölés (OEM) státuszt élvez az Egyesült Királyságban, így csak a Cheshireben és a szomszédos Denbighshire, Flintshire, Shropshire és Staffordshire megyékben termelt sajtot lehet hivatalosan Cheshirenek nevezni.

Cheshire
Cheshire

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: az enyhe tejes íztől az intenzív gombás, földes ízig terjed
  • ILLATA: az alap változat enyhén tejes
  • SZÍNE: hófehértől a sárgáig
  • ÁLLAGA: lágy és omlós állagú
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Anglia
  • VÁLTOZATAI: hagyományosan fehér, piros és kék
  • ÉRLELÉSE: 2-9 hónapig érlelik

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Cheshire remek kiegészítője bármilyen sajttálnak. A gyümölcsök, például a szőlő, a körte és az almaszeletek kiváló párosítást alkotnak, de fogyaszthatjuk szendvicshez, marhasülthez vagy akár tésztákhoz is. 

Italok:

Élvezze a Cheshire sajtot egy pohár robusztus vörösborral, stouttal vagy hagyományos brit sörrel.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.