Milyen a textúrája?

A Babybel egy kis méretű, gömb alakú, félkemény, viasszal bevont sajt, amelyet szinte mindenki ismer és a sajtok világában kultikusnak számít. Bár számos változatban kapható, az eredeti, klasszikus Mini Babybel valójában az Edam sajt apró változata. Ezenkívül elérhető még Monterey Jack, gouda, cheddar, mozzarella és ementáli ízekben, valamint light és növényi alapú változatban is.

Honnan származik?

A Babybelt először 1931-ben készítette el Leon Bel, a Le Groupe Bel cég egyik alapítója, amelyet csak később, 1952-ben mutattak be a francia közönségnek. Ennek a kisebb változatát, a Mini Babybelt 1977-ben kezdték el forgalmazni Franciaországban, amely méretével és különleges csomagolásával úttörőnek számított a piacon: nagyon kicsi, kerek sajt, mindegyik piros viaszba mártva, amit hálóban árulnak. Ma már csak a Babybel mini változatát készítik. A kicsi, piros viaszos sajt legnagyobb rajongója az Egyesült Államok, ami az export 75%-át jelenti.

Hogyan készül?

A Babybel tehéntejből készül, ezt előbb pasztörizálják, beoltják, majd alvadás után apró kockákra szeletelik. Vágás után eltávolítják belőle a savót és a jellegzetes Babybel formákba préselik, így kapja a végső, kerek formát. Ezután sós vízbe merítik a darabokat, hogy ne szaporodjanak el rajta a baktériumok, szárítják és érni hagyják. Végül következik a titkos eljárás, a viaszba borítás. A gyártó soha nem nyilatkozott erről a folyamatról, de állítólag a titka az, hogy kétszer mártják viaszba a sajtkerekeket, hogy megkapják azt az egyedi textúrát, amely szilárd, de könnyen törhető.

Babybel2
Babybel3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk. A kis méretű adagok ideálisak az éhség elűzéséhez, és a sajtgömbök finom íze garantáltan jókedvre derít. Ezenkívül a sajtot akár más ételekkel is kombinálhatjuk, például friss zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. A Babybel egy remekül olvadó sajt, felhasználhatjuk szószokhoz, mártogatósokhoz, de ki is ránthatjuk ezeket az apró falatkákat. Ami a borokat illeti, próbálja ki a közepesen testes fehéreket, mint a pinot gris, a rizling, a sauvignon blanc vagy a viognier, vagy olyan világos és közepes vöröseket, mint a Beaujolais vagy a malbec.