A Babybel egy kis méretű, gömb alakú, félkemény, viasszal bevont sajt, amelyet szinte mindenki ismer, és a sajtok világában kultikusnak számít. Bár számos változatban kapható, az eredeti, klasszikus Mini Babybel valójában az Edam sajt apró változata. Jellegzetes kinézetét a viasz borításnak köszönheti ami egy titkos eljárással készül. A gyártó soha nem nyilatkozott erről a folyamatról, de állítólag a titka az, hogy kétszer mártják viaszba a sajtkerekeket, hogy megkapják azt az egyedi textúrát, amely szilárd, de könnyen törhető. 


A SAJT EREDETE

A Babybelt először 1931-ben készítette el Leon Bel, a Le Groupe Bel cég egyik alapítója, amelyet csak később, 1952-ben mutattak be a francia közönségnek. Ennek a kisebb változatát, a Mini Babybelt 1977-ben kezdték el forgalmazni Franciaországban, méretével és különleges csomagolásával úttörőnek számított a piacon: nagyon kicsi, kerek sajt, mindegyik piros viaszba mártva, amit hálóban árulnak. Ma már csak a Babybel mini változatát készítik. A kicsi, piros viaszos sajt legnagyobb rajongója az Egyesült Államok, ami az export 75%-át jelenti. 

Babybel2
Babybel3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: enyhe, krémes és tejes, csipetnyi diós utóízzel
  • ILLATA: enyhén tejes
  • SZÍNE: halványsárga, színes viaszos bevonattal
  • ÁLLAGA: félkemény
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: a sajt igen változatos, több féle változatban készül, itt csak néhányat említünk: Monterey Jack, gouda, cheddar, mozzarella, ementáli, valamint light és növényi alapú
  • ÉRLELÉSE: 2-3 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Babybel sajtot könnyű és praktikus snackként is fogyaszthatjuk. A kis méretű adagok ideálisak az éhség elűzéséhez, és a sajtgömbök finom íze garantáltan jókedvre derít. Ezenkívül a sajtot akár más ételekkel is kombinálhatjuk, például friss zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. A Babybel egy remekül olvadó sajt, felhasználhatjuk szószokhoz, mártogatósokhoz, de ki is ránthatjuk ezeket az apró falatkákat.

Italok:

Próbálja ki a közepesen testes fehér borokkal, mint a pinot gris, a rizling, a sauvignon blanc vagy a viognier, vagy olyan világos és közepes vörösekkel, mint a beaujolais vagy a malbec.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.