Milyen a textúrája?

A Red Windsor egy tehéntejből készült sajt, amely a bordeaux-i borral vagy pálinka és portói kombinációjával van megtűzdelve, ami vizuálisan vonzó márványos megjelenést, valamint az ízek kellemes keverékét eredményezi – ott van a portói és a pálinka zamata és gyümölcsössége, valamint a cheddarra jellemző krémesség. A kéreg természetes, az állaga pedig kemény, krémes és omlós. 

Honnan származik?

A Red Windsort a Long Clawson Dairy készíti a Belvoir-völgyben, amely a gazdag legelőkről és a nagyszerű sajtokról, köztük a Stiltonról híres. A tejüzemet 1911-ben alapították a helyi gazdák, és több mint egy évszázaddal később is régi, hagyományos módon készítenek csodálatos sajtokat.

Hogyan készül?

A pasztőrözött tehéntejet lassan felmelegítik, majd kultúrát adnak hozzá és egy óráig hagyják érni, mielőtt belekeverik az oltót. Körülbelül fél óra múlva létrejön az alvadék. Ezt felvágják, a savót hagyják lecsepegni, majd egy órán keresztül főzik a túrót, mielőtt a borfürdő következik. A szobahőmérsékletű bort a túróra öntik annyira, hogy épp csak ellepje, így hagyják egy órán keresztül pihenni. Ezen a ponton a túró felveszi a bor színét és aromáit. Ezután a felesleges bort lecsepegtetik, majd sózzák, végül pedig préselik és többször megforgatják a sajtot. Viaszréteggel vonják be, 11-13°C-os, 80-85%-os nedvességtartalmú érlelőhelyiségbe helyezik, ahol 2-4 hónapon keresztül érlelik.

Red Windsor2
Red Windsor3

Milyen ételek mellé javasolják?

A Red Windsor egy látványosan lenyűgöző sajt, remek kiegészítője bármilyen sajttálnak, és nagyon jól párosítható portóival, szőlővel és zöldsalátával.