Svájc világszerte híres a nyerstejes és hegyi sajtok (az Alpokban legelő tehenek tejéből előállított sajtok) hihetetlen választékáról, azonban az Appenzeller sajt még ezek közül is kiemelkedik. Egyedülálló ízét egy titkos, gyógynövényes sóoldatnak köszönheti, amelynek a receptje szigorúan titkos, úgy tartják csupán 2 ember van a világon, aki ismeri. Az első 4-5 hétben rendszeresen sóoldattal kezelik, amely fokozatosan kialakítja a természetes kérget, de a varázslat csak ezután következik. A sajtkorongokat egy 15°C-os hőmérsékletű és 90 % relatív páratartalmú pincében érlelik több hónapig, ezalatt rendszeresen megforgatják és fürdetik őket a titkos gyógynövényes sóoldatban. Végül mindegyik sajt kap egy sajttanúsítványt, amely tartalmazza a sajtgyári számot, a származási garanciát, a gyártás dátumát és egy egymást követő számot, ezzel segítve a svájci gyártású sajtoktól elvárt magas színvonalat. 3 hónapos korban az állaga kemény és rugalmas, íze enyhe, diós, fűszeres és gyógynövényes. 9 hónap elteltével csípős, intenzív fűszernövényes ízekkel rendelkezik, az aranysárga paszta pedig keményebb és kristályosabb lesz. Az Appenzeller fogyasztása igazi alpesi élmény.
A SAJT EREDETE
Az Appenzeller sajt a svájci sajtkülönlegességek egyik legnagyobbja. Svájc legízletesebb sajtját a régi hagyományoknak megfelelően kézzel állítják elő több, mint 700 éve. A Bodeni-tó és a Säntis-hegység közötti, enyhén kanyargó dombok egészséges, gazdag gyógynövényes rétjeikkel tökéletes alapot biztosítanak az Appenzeller sajt készítéséhez használt tejhez. A szigorúan korlátozott termőterület garantálja ennek az ízletes, különleges sajtnak az egyediségét: az Appenzeller sajtot csak Appenzell Innerrhoden és Ausserrhoden kantonokban, valamint St. Gallen és Thurgau kantonok egyes részein lehet a hagyományos recept szerint előállítani.
A SAJT JEGYEI:
- Fehér címke – extra krémes (3 hónapig érlelik)
- Ezüst címke – enyhe és fűszeres sajt (3 hónapig érlelik)
- Arany címke – intenzívebb, fűszeresebb sajt (4-5 hónapig érlelik)
- Fekete címke – pikáns ízek (6-8 hónapig érlelik)
- Lila címke – extra pikáns sajtok (9 hónapig érlelik)
- Zöld címke – biotejből készül (3-4 hónapig érlelik)
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A lágyabb, kevésbé fűszeres fajták alkalmasak fondue vagy raclette készítéséhez, míg a fűszeresebbek salátákhoz, felfújtakhoz illenek jobban. Nagyszerűen mutat sajttálon is, pár olyan gyümölcs kíséretében, mint az alma és a körte.
Italok:
Az Appenzeller remekül passzol egy friss rizlinghez vagy akár egy kemény almaborhoz. Ha jobban szereti a vörösbort, válasszon gyümölcsös fajtát, például pinot noirt vagy rhône-t.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.