Ami igazán egyedivé teszi az Afuega’l Pitu sajtot, az az életkorral való fejlődés. Fiatalon a sajt félpuha állagú és enyhe, csípős ízű. Ahogy érik, keményebb állagot vesz fel, és erőteljes, csípősebb ízű lesz. A sajtnak két fő fajtája van: a natúr Atroncau blancu és paprikával borított Atroncau roxu. Mindkét típus hagyományosan csonka kúp vagy gomba alakú, amely növeli egyediségét.
A SAJT EREDETE
Az Afuega’l Pitu sajtot évszázadok óta készítik az észak-spanyolországi Asturias régióban. Az egyik legrégebbi spanyol sajtnak tartják, a 18. században adófizetési formaként is használták. 1981-ben a spanyol törvények betiltották a nyers tejből történő sajtgyártást, a döntés következtében ez a sajt gyakorlatilag teljesen eltűnt a piacról. A későbbi években újraindult a termelés, de csak pasztőrözött tejjel készíthették. Napjainkban is készül nyers tejes változat, azonban a szabályzás miatt más néven kell forgalmazni, ha meg akarjuk kóstolni, a Rey Silo nevű sajtot kell keresnünk.
Az Afuega’l Pitu név, amely a helyi nyelvben (bable) azt jelenti, hogy „fojtsd meg a csirkét”, valószínű a sajt állagára utal. A legenda szerint egyszer egy csirkének adtak egy kis sajtot, hogy megnézzék, készen van-e. Ha a csirke nehezen nyelte le, itt volt az ideje a sajt elfogyasztásának. Egy másik elmélet szerint a ,,pitu” helyi szleng jelentése a torok vagy a nyelőcső, így a sajt a „torokban ragad” elnevezésre fordítható.
A sajt 2004 óta az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státusszal büszkélkedhet. Ez a tekintélyes címke biztosítja, hogy csak Asztúria bizonyos területein, hagyományos módszerekkel előállított sajtok viseljék az Afuega’l Pitu nevet.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Számos receptben használják Asztúriában, a salátáktól a desszertekig. Feldobja a pirítós és a grillezett szendvicsek ízvilágát, és nagyszerűen elolvad forró tésztaételekhez keverve is. Sajttálon is megállja a helyét, szervírozhatjuk olyan gyümölcsökkel, mint az alma, körte, szőlő, füge, esetleg szárított gyümölcsökkel, például sárgabarackkal és datolyával.
Italok:
Kóstolja meg egy helyi almaborral vagy olyan fehérborokkal, mint például az albariño, sauvignon blanc, chardonnay vagy rioja blanco. Egy pohár száraz sherry, például a Manzanilla is remekül kiegészíti a sajt ízét.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.