Ami igazán egyedivé teszi az Afuega’l Pitu sajtot, az az életkorral való fejlődés. Fiatalon a sajt félpuha állagú és enyhe, csípős ízű. Ahogy érik, keményebb állagot vesz fel, és erőteljes, csípősebb ízű lesz. A sajtnak két fő fajtája van: a natúr Atroncau blancu és paprikával borított Atroncau roxu. Mindkét típus hagyományosan csonka kúp vagy gomba alakú, amely növeli egyediségét.


A SAJT EREDETE

Az Afuega’l Pitu sajtot évszázadok óta készítik az észak-spanyolországi Asturias régióban. Az egyik legrégebbi spanyol sajtnak tartják, a 18. században adófizetési formaként is használták. 1981-ben a spanyol törvények betiltották a nyers tejből történő sajtgyártást, a döntés következtében ez a sajt gyakorlatilag teljesen eltűnt a piacról. A későbbi években újraindult a termelés, de csak pasztőrözött tejjel készíthették. Napjainkban is készül nyers tejes változat, azonban a szabályzás miatt más néven kell forgalmazni, ha meg akarjuk kóstolni, a Rey Silo nevű sajtot kell keresnünk.

Az Afuega’l Pitu név, amely a helyi nyelvben (bable) azt jelenti, hogy „fojtsd meg a csirkét”, valószínű a sajt állagára utal. A legenda szerint egyszer egy csirkének adtak egy kis sajtot, hogy megnézzék, készen van-e. Ha a csirke nehezen nyelte le, itt volt az ideje a sajt elfogyasztásának. Egy másik elmélet szerint a ,,pitu” helyi szleng jelentése a torok vagy a nyelőcső, így a sajt a „torokban ragad” elnevezésre fordítható.

A sajt 2004 óta az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státusszal büszkélkedhet. Ez a tekintélyes címke biztosítja, hogy csak Asztúria bizonyos területein, hagyományos módszerekkel előállított sajtok viseljék az Afuega’l Pitu nevet. 

Afuega'l Pitu
Afuega'l Pitu

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: A sajt egyedi és fejlődő ízprofillal rendelkezik. Fiatalon enyhén csípősen indul, kicsit tejes ízzel, amely az érlelés során erőteljes, markánsabb ízű lesz. Különösen igaz ez a paprikával borított változatra, amely érett állapotában földes jegyeket áraszt, ami újabb ízzel növeli az összetettségét.
  • ILLATA: a natúr változat enyhén savanykás, füves jegyekkel, a paprikával bevont sajtnak pedig erős pimentón illata van
  • SZÍNE: fehértől a narancssárgáig terjedhet, általában kéregtelen, néha paprika vagy penész borítja
  • ÁLLAGA: fiatal állapotában félpuha és krémes, mely az életkor előrehaladtával keményebbé és omlósabbá válik.
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Asztúria, Spanyolország
  • VÁLTOZATAI: natúr (Atroncau blancu) és paprikás (Atroncau roxu)
  • ÉRLELÉSE: hosszú, 15 naptól 60 napig

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Számos receptben használják Asztúriában, a salátáktól a desszertekig. Feldobja a pirítós és a grillezett szendvicsek ízvilágát, és nagyszerűen elolvad forró tésztaételekhez keverve is. Sajttálon is megállja a helyét, szervírozhatjuk olyan gyümölcsökkel, mint az alma, körte, szőlő, füge, esetleg szárított gyümölcsökkel, például sárgabarackkal és datolyával.

Italok:

Kóstolja meg egy helyi almaborral vagy olyan fehérborokkal, mint például az albariño, sauvignon blanc, chardonnay vagy rioja blanco. Egy pohár száraz sherry, például a Manzanilla is remekül kiegészíti a sajt ízét.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.