A Caerphilly sajt egy igazi kulináris gyöngyszem Wales szívéből, a sajt szerelmeseinek öröme világszerte. Ez a hagyományos walesi sajt egyedülálló omlós állagával és finom csípős ízével minden falattal ízelítőt nyújt a buja walesi vidékről. 


A SAJT EREDETE

Először Caerphilly-ben készítették el 1830 körül. A sajt eredete mélyen a dél-walesi szénbányászatban gyökerezik. Eredetileg azért készült, hogy a bányászokat tápláló étellel lássa el, amelyet könnyedén magukkal vihettek a föld alá és puszta kézzel is fogyaszthatták. A sajt nedvességben gazdag és omlós textúrája, valamint enyhén csípős íze egy csipetnyi citrommal kielégítő ételt kínált a keményen dolgozó bányászok számára. 2018-ban megkapta az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ).

Caerphilly3
Caerphilly2

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: frissen tejsavas, friss, enyhén édes citromos ízű, amely az érlelés során zamatosabb, csípősebb lesz.
  • ILLATA: Fiatalon friss, tejes illata van. Érése során összetettebb, földes, gombára emlékeztető illatot fejleszt ki.
  • SZÍNE: Halványfehér színű, amely a kéreg közelében kissé sötétebbé és sárgássá válik.
  • ÁLLAGA: nedves, omlós, kemény, természetes héjjal
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Anglia, Caerphilly, Wales
  • VÁLTOZATAI: fiatal és érett
  • ÉRLELÉSE: 8-14 nap vagy 2-3 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Caerphilly remekül mutat egy sajttálon olyan kísérőkkel, mint a friss gyümölcs, pirított dió és méz. A legjobb, ha a sajtot hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, mielőtt tálalnánk. Olvaszthatjuk rakott ételekbe, morzsolhatjuk salátákra vagy pizzára is.

Italok:

Hagyományosan sörökhöz szokták fogyasztani, különösen azokhoz, amelyeknek a kesernyés jegyei ellensúlyozzák a sajt enyhe édességét. Ropogós fehérborokkal vagy könnyű testű vörösborokkal is kitűnő párosítás.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.