Milyen a textúrája?

A hagyományos Canastra sajt sárgásfehér színű, henger alakú, héja sárgás színű, amely a száraz vagy nedves éghajlattól függően kirepedezhet. Állaga félkemény, tömör, íze enyhén savanykás és fűszeres, de nem csípős.

Honnan származik?

A Canastra egy brazil sajt, amelyet nyers tehéntejből készítenek. Minas Gerais állam Serra da Canastra területéről származik, innen ered a név. A múltban a sajtot különleges alkalmakra készítették, például királyi látogatásokra és kapitányok fogadására. 2008-ban a Canastra sajtot Brazília szellemi kulturális örökségévé nyilvánították. 

Hogyan készül?

A nyers tehéntejet felmelegítik, majd hozzáadják az oltót és az előző napi tejsavót. Körülbelül 90 percet vesz igénybe, amíg a tej megalvad. A tejsavót ezután lecsepegtetik, majd részekre osztják a sajtokat és 15 cm átmérőjű formákba töltik. A sajtok egyik oldalát durva tengeri sóval vonják be, 6-12 óra elteltével megfordítják őket és a másik oldalát is sózzák. Egy-két nap múlva a sajtot kiveszik a formákból és jól szellőző helyen fapolcokra helyezik. A Canastra hagyományosan 21 napig érlelődik, de egyes gyártók még tovább, akár 40 napig is hagyják érlelődni, ekkor íze a Grana Padanoéhoz hasonlít.

Canastra2
Canastra3

Mivel érdemes fogyasztani?

Fogyasztható önmagában, szeletelve vagy reszelve, és gyakran használják a Minas Gerais-i konyha számos ételében, mint például a pão de queijo, a pamonha és az empadão. Nagyon jól illik borokhoz, kézműves sörökhöz és gyümölcsökhöz is.