A Canastra egy brazil sajt, amelyet nyers tehéntejből készítenek. A hagyományos Canastra sajt sárgásfehér színű, henger alakú, héja sárgás színű, amely a száraz vagy nedves éghajlattól függően kirepedezhet. Állaga félkemény, tömör, íze enyhén savanykás és fűszeres, de nem csípős. Ez a brazil sajt a hagyomány, a kultúra és a kulináris örökség elemeit hordozza magában. A Queijo da Canastra, amelyet gyakran „a brazil sajtok ékköveként” is emlegetnek, nem csupán egy sajt, ez egy darabka történelem, amelyet több évszázada készítenek.
A SAJT EREDETE
Minas Gerais állam Serra da Canastra területéről származik, innen ered a név is. Amikor a portugál gyarmatosítók először érték el a területet, a hegyvidéki terep hazájuk Serra da Estrela sajtkészítő vidékére emlékeztette őket, amely a névadó sajtjáról híres. A portugálok elhozták sajtkészítési hagyományaikat a régióba, és több mint két évszázadon keresztül a helyi termelők erre a tudásra építve egy jellegzetes Canastra sajtot fejlesztettek ki. Régebben különleges alkalmakra is ezt a sajtot készítették, például királyi látogatásokra és kapitányok fogadására. 2008-ban a Canastra sajtot Brazília szellemi kulturális örökségévé nyilvánították. Azonban Brazíliában szigorú, ipari szintű termelési szabványokat írnak elő a kézműves sajtkészítők számára, és megtiltják a nyerstejből készült sajtok állami határokon átnyúló értékesítését. Így a termelésben csak korlátozott számban vesznek részt a kistermelők. A Canastra termelésének területét jelenleg a következő települések alkotják: Bambuí, Delfinópolis, Medeiros, Piumhi, São Roque de Minas, Tapiraí és Vargem Bonita.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Tálalás előtt hagyja a Canastra sajtot szobahőmérsékletűre melegedni. Ez fokozza az ízeket és lágyítja az állagát, így még élvezetesebbé válik. Csodálatosan párosul olyan gyümölcsökkel, mint az alma, körte, szőlő és a guava. Édességük kiegyensúlyozza a sajt zamatos jegyeit. Tálalhatjuk kézműves kekszekkel, bagettel vagy ropogós kenyérrel, édes kenhető krémekkel, például guava pasztával vagy mangó chutney-val az elragadó ízkombinációért.
Italok:
A Canastra sajt gyönyörűen párosul különféle borokkal. Választhat egy könnyű vörösbort, mint a pinot noir, vagy egy gyümölcsös fehérbort, mint például a sauvignon blanc vagy a chardonnay. A habzóborok, mint például a prosecco vagy a champagne, szintén kiegészítik a sajt krémes állagát. A sörrajongók számára a ropogós lager, a pale ale vagy a belga stílusú Witbier üdítő kontrasztot adhat a sajt ízeihez. A Canastra sajtot kísérhetjük egy pohár cachaça-val, amely egy hagyományos brazil ital.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.