Milyen a textúrája?

A kicsi, puha, négyzet alakú Pont l’Eveque halványsárga, héja fehér-narancssárga színű. A Camemberthez hasonlít, de az íze sokkal markánsabb, illata pedig a szénára emlékeztet.

Honnan származik?

A Pont l’Eveque egy francia sajt. Nevét a feltételezések szerint a franciaországi Normandiában található „Normann apátságról” kapta, ahol először a 12. században állították elő. A sajtot Moyaux sajtnak is nevezik. A Pont-l’Evêque sajt 1996 óta rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel.

Hogyan készül?

A Pont l’Evèque a legfinomabb normandiai tehéntejből készül. A nyerstejet lassan 40 °C közeli hőmérsékletre melegítik közvetlen hevítés nélkül, ami azt is jelenti, hogy szigorú higiéniai feltételeket kell teljesíteni. Összekeverik a tejet és az oltót, hogy segítse az alvadási folyamatot. Az alvadékot kisebb darabokra vágják, majd a folyamat több pontján lassan összekeverik a szuszpenzió fenntartása érdekében. Ezután egy perforált formában összenyomják az alvadékot, hogy az összes felesleges vizet eltávolítsák. Gyors, ismétlődő mozdulatokkal nyomják le a túrót, készítés közben ügyelni kell a sajtformák egyenletes megtöltésére. Ez a lépés határozza meg a sajt végső minőségét, beleértve a végső súlyt, az egyenletes állagot. A megtöltés után a formákat többször megforgatják, hogy elnyerjék végső alakjukat, majd sajtrácsokra teszik száradni ahol egy éjszakát hagyják pihenni. Másnap kiveszik őket a formákból, sófürdőbe mártják, majd a sajt érlelését segítő, szellőző helyiségben hagyják száradni. Amíg a szárítóhelyiségben száradnak, a Pont-l’Evêque-et egyszer „lepermetezik”, vagy kézzel átmossák víz és enzimek keverékével. Ez az eljárás adja a sajt szalmasárga héját. A következő lépés a sajtok címkézése. A sajt OEM tanúsítással rendelkezik. Ezek a címkék biztosítják a termék nyomon követhetőségét, amelyek néha a világ másik végén kerülnek az asztalra.

Pont leveque1
Pont leveque2

Milyen ételek mellé javasolják?

A lágy és nagyon gazdag, krémes és testes ízű sajt a legjobb szobahőmérsékleten fogyasztva. Kiváló desszertsajt, mely egy robusztus bor mellé illik.