A Charolais az egyik legnagyobb kecskesajt: tömege 250-310 gramm, magassága 7 cm, átmérője pedig legalább 6 cm. Vizuálisan könnyen felismerhető hordó alakú formájáról és homorú oldalairól. Közepe lágy, héja krémszínű, az érlelési folyamat során gyönyörű kékesszürke penész keletkezik rajta. Érettségi állapotának megfelelően növényi és aszalt gyümölcsös aromái intenzívebbé válnak. Hagyományosan kecsketejből készül, néha extra tehéntejjel keverve. Az előállítása során időigényes, tejsavas fermentációs módszert alkalmaznak, ami különösen finom textúrát eredményez. Ez azt jelenti, hogy az oltós alvasztás helyett a tejet általában 12-24 óráig hagyják érni, ekkor természetes módon gélszerű alvadék képződik.


A SAJT EREDETE

A Charolais egy kézműves sajt, amely a franciaországi Bourgogne régióban található Charoles gránit síkságáról származik. Eredetileg a szegények sajtja volt, a 16. században a földnélküli jobbágyok néhány kecske tejéből készítették saját fogyasztásra. A 19. századig fontos helyet foglalt el a helyi lakosság élelmezésében. Az ipari kor kezdetén a munkások friss sajtot vásároltak, és ők maguk gondoskodtak ennek a sajtnak a tartósításáról. Kivételes sajtként ismert, mert nagy mérete miatt nagyon jól eltartható. A francia sajtokhoz képest ebből a sajtból kis mennyiséget készítenek, mivel elkészítésének követelményei meglehetősen szigorúak. Csupán 16 tejüzem volt képes teljesíteni ezeket a szigorú feltételeket, így ők viszik tovább ennek a sajtnak az évszázados hagyományait, amelyet napjainkban a kihalás fenyeget. 2014-ben megkapta az oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM).

Charolais2
Charolais1

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: sós, savanyú, mégis édes, tartós utóízzel rendelkezik
  • ILLATA: a kecsketej jellegzetes aromáját árasztja, amely az érlelés során még hangsúlyosabbá válik. Dióra, mandulára és mogyoróra emlékeztető illatokat áraszt, enyhe pinceillattal.
  • SZÍNE: fiatalon világos bézs színű
  • ÁLLAGA: félpuha
  • FELHASZNÁLT TEJ: nem pasztőrözött kecsketej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 2-4 hét, de több hónap is lehet

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A ropogós francia kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér és a bagett mind kiváló választás. Ezeknek a kenyereknek az állaga és ízei kiegészítik a Charolais sajt krémességét és diószerűségét. A friss gyümölcsök, mint az alma, a körte és a szőlő egyensúlyban tartják a sajt csípős ízét. 

Italok:

A száraz fehérborok, mint a chablis vagy a sauvignon blanc jól párosulnak a Charolais sajt csípős, krémes ízeivel. A könnyű vörösborok, mint például a pinot noir szintén kiegészíthetik a sajtot anélkül, hogy elnyomnák az ízeket.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.