Milyen a textúrája?

A Charolais az egyik legnagyobb kecskesajt: tömege 250-310 gramm, magassága 7 cm, átmérője pedig legalább 6 cm. Vizuálisan könnyen felismerhető a hordó formájáról és homorú oldalairól. Krémszínű héja, lágy közepe van, az érlelési folyamat során gyönyörű kékesszürke penész keletkezik, amely átadja minden ízét. Érettségi állapotának megfelelően kibontakoztatja a növényi és aszalt gyümölcsös aromákat, amelyek annyira megörvendeztetik a sajt kedvelőit. Sós, savanyú, mégis édes, tartós utóízzel rendelkezik.

Honnan származik?

A Charolais egy kézműves sajt, amely a franciaországi Bourgogne régióban található Charola gránit síkságáról származik. 2010-ben megkapta a bejegyzett eredetmegjelölést (AOC).

Hogyan készül?

Hagyományosan kecsketejből készül, néha extra tehéntejjel keverve. Az előállítása során időigényes, tejsavas fermentációs módszert alkalmaznak, ami különösen finom textúrát eredményez a végtermékben. Ez azt jelenti, hogy az oltós alvasztás helyett a tejet általában 12-24 óráig hagyják érni, ekkor természetes módon gélszerű alvadék képződik. Ezután a túrót óvatosan formákba öntik, és még néhány órán át lecsepegtetik, mielőtt kibontják. Az affinációs (öregedési) időszak ezután körülbelül három-négy hétig tart.

Charolais2
Charolais1

Mivel érdemes fogyasztani?

Általában étkezés végén fogyasztják egy szelet kenyér vagy bagett mellé. Gyümölcsös vörösborokhoz vagy száraz fehérborokhoz a legjobb párosítás.