Milyen a textúrája?

A Butterkäse egy félpuha, aranyszínű, természetes héjú sajt. Illatmentes, íze pedig vajas. A neve szó szerint lefordítva „vajsajtot” jelent, de a sajt vajmentes. 

Honnan származik?

1906-ban került az utcákra a Bel Paese nevű olasz sajt, amely lágy és vajas tulajdonságainak köszönhetően gyorsan Európa-szerte kedvenccé vált, és számos tejüzem valami hasonlót akart alkotni. Az olaszok azonban nagyon ügyesen védték eredeti termékeiket, és miután felismerték a Bel Paese népszerűségét, gyorsan levédték a nevet. Ez azt jelentette, hogy más sajtgyáraknak saját verziót kellett kidolgozniuk.

A Staatliche Molkerei Weihenstephan tejipari vállalat 1928-ban szállt be a vajsajtos üzletbe. Elkészítették az első német változatot, Butterkäse néven forgalmazva. A nagyközönségnek tetszett, különösen a gyerekeknek, akik nem rajongtak a „büdös” sajtokért. Az évtizedek során a Butterkäse népszerűsége meghaladta a Bel Paese-t, gazdagabb, vajasabb ízt kínálva, mint elődje. Jelenleg ezt a sajtot Németországban, Ausztriában és Svájcban készítik.

Hogyan készül?

A Butterkäse minden kereskedelmi változata pasztőrözött tehéntejből készül. Ennél a sajtnál az eljárás egyik legérdekesebb és legszokatlanabb szakasza az a hőmérséklet (40-42 °C), amelyre a tejet felmelegítik, mielőtt az oltóanyagot hozzáadják. A folyamat másik érdekessége a két különböző kultúra (Mezofil és Termofil) használata. Figyelembe véve a mezofil tenyészeteket, a tejet kezdetben 30 °C-ra melegítik, de csak annyi ideig, hogy a mezofil kultúra elkezdjen fejlődni (kb. 30-45 perc), mielőtt a hőmérséklet 40-42 °C-ra emelkedne, és a mezofil kultúra elhalna. A túrót megfőzik és szétválasztják, majd sózzák, formázzák, ezután már csak egy hónapig érlelik.

Butterkase1
Butterkase2

Mivel érdemes fogyasztani?

A Butterkäse nagyon könnyen olvad, ezért kiválóan illik hamburgerekhez, grillezett sajtos szendvicsekhez vagy egy fazék fondühöz. Nagyszerű, ha érlelt Cheddarral párosítjuk, például a népszerű Mac&Cheese tésztához is bátran használhatjuk. Fogyasszuk egy közepesen testes fehérbor mellé, mint a Chardonnay vagy a Semillon, de a vörösborok szerelmesei egy robusztus Zinfandel mellett is élvezhetik. Egy pohár Pilsner sör is kitűnő kísérője lehet a sajtnak.