A Butterkäse egy félpuha, aranyszínű, természetes héjú sajt. Illatmentes, íze pedig vajas. A neve szó szerint lefordítva „vajsajtot” jelent, de a sajt vajmentes. A Butterkäse minden kereskedelmi változata pasztőrözött tehéntejből készül. Hagyományosan a svájci határ közelében készítik Németországban és Ausztriában, ahol egyaránt kedvelt krémes állaga és vajas íze miatt.
A SAJT EREDETE
1906-ban került a piacokra a Bel Paese nevű olasz sajt, amely lágy és vajas tulajdonságainak köszönhetően gyorsan Európa-szerte kedvenccé vált, és számos tejüzem valami hasonlót akart alkotni. Az olaszok azonban nagyon ügyesen védték eredeti termékeiket, és miután felismerték a Bel Paese népszerűségét, gyorsan levédték a nevet és a receptúrát. Ez azt jelentette, hogy más sajtgyáraknak saját verziót kellett kidolgozniuk.
A Staatliche Molkerei Weihenstephan tejipari vállalat 1928-ban szállt be a vajsajtos üzletbe, és elkészítették az első német változatot, Butterkäse néven forgalmazva. A nagyközönségnek tetszett, különösen a gyerekeknek, akik nem rajongtak a „büdös” sajtokért. Az évtizedek során a Butterkäse népszerűsége meghaladta a Bel Paese-t, gazdagabb, vajasabb ízt kínálva, mint vetélytársa. Jelenleg ezt a sajtot Németországban, Ausztriában és Svájcban készítik.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A Butterkäse nagyon könnyen olvad, ezért kiválóan illik hamburgerekhez, grillezett sajtos szendvicsekhez vagy egy fazék fondühöz. Nagyszerű, ha érlelt Cheddarral párosítjuk, például a népszerű Mac&Cheese tésztához is bátran használhatjuk.
Italok:
Fogyasszuk egy közepesen testes fehérbor mellé, mint a chardonnay vagy a semillon, de a vörösborok szerelmesei egy robusztus zinfandel mellé is kiváló. Egy pohár Pilsner sör is kitűnő kísérője lehet a sajtnak.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.