Milyen a textúrája?

A Bel Paese sajt tejes illatú, enyhe vajas ízzel, amely a Mozzarellához és a St. Paulinhoz hasonlítható. A sajt nehezen kenhető, de elég puha ahhoz, hogy könnyen szeletelni lehessen, és általában fóliába van csomagolva. Az eredeti Bel Paese Olaszország térképe és a sajt címkéjén Antonio Stoppani képe alapján azonosítható. Az amerikai változat címkéjén az Egyesült Államok térképe található.

Honnan származik?

A Bel Paese (olaszul „gyönyörű ország”) sajt Lombardia régiójából származik. Egidio Galbani készítette el először 1906-ban, aki olyan terméket akart feltalálni, amely felveszi a versenyt a francia alpesi sajtokkal. A név Antonio Stoppani apát „Il Bel Paese” 1873-ban megjelent könyvéből származik. 

Hogyan készül?

Miután a kultúrákat hozzáadták a pasztőrözött tehéntejhez, hogy megkezdődjön a túróképző és érlelési folyamat, a sajtot viszonylag magas hőmérsékletnek teszik ki (körülbelül 40 °C), és ez biztosítja a sajt szilárdabb, rugalmasabb textúráját, a sajt magas nedvességtartalma ellenére. A Bel Paese sajtot ezután rövid ideig, körülbelül 6-8 hétig érlelik, miközben nagyon világos, természetes kérget képez a külsején. 

Bel Paese3
Bel Paese2

Mivel érdemes fogyasztani?

Ez az olasz sajt jól illik olyan gyümölcsökhöz, mint az alma, körte és füge. Nagyon jól olvad, ezért gyakran használják rakott ételekben, forró Paniniben, focaccióban vagy pizzán. Fogyasszon mellé egy pohár gyümölcsös bort.