Milyen a textúrája?
A Maytag Blue nedves és krémes, ugyanakkor omlós állagú sajt. Íze enyhén csípős, citromos lecsengéssel. Színe krémszínű, kékeszöldes penészfoltokkal tarkítva. Erős, szúrós illata van.
Honnan származik?
A Maytag kéksajtot először 1941-ben készítette Frederick L Maytag II az Iowa Állami Egyetem mikrobiológusaival közösen, a híres franciaországi Roquefort sajt újraalkotására tett kísérlet eredményeként. A sajtot eredetileg kizárólag a Maytag család díjnyertes holstein szarvasmarha állományának tejéből készítették. Napjainkban a Maytag családtagok továbbra is a cég tulajdonosai és vezetői, miközben megőrzik családjuk örökségét a kiváló minőségű kézműves termékek létrehozásában.
Hogyan készül?
A Maytag kis tételekben készül a helyi iowai tejtermelő gazdaságok holsteini szarvasmarha tejéből. A sajtkészítők roqueforti penicillium spórákat adnak a termékhez, amely a kéksajt jellegzetes zöld erezetét adja. A sajtot ezután a Maytag Dairy Farm dombjaiban található barlangokban érlelik 6 hónapig, ahol hűvös hőmérsékletnek és magas páratartalomnak van kitéve. Az eredmény egy díjnyertes kézműves sajt, amelyet kézzel dekoratív fóliákba csomagolnak.
Mivel érdemes fogyasztani?
A Maytag kéksajtot morzsolja salátára, pizzára, vagy olvassza hamburgerekbe. Fogyasszon mellé egy pohár Lager sört, pár keksz kíséretében.