A délkelet-franciaországi Provence buja tájain fekszik Banon elbűvölő városa, amely éppoly egyedi, mint az ízletes és kulináris gyöngyszeme, amelynek hírnevét köszönheti. Ez a kincs nem más, mint a Banon sajt, amely évszázadok óta népszerű a sajtkedvelők körében. A sajt egyedi csomagolásának köszönhetően könnyen beazonosítható. Hagyományosan kis formákba préselik, majd szárítják és sózzák. Ezután gyümölcspálinkába áztatott gesztenyelevelekkel borítják be, majd rafiával kötik össze. A levelek megóvják a sajtot és hozzájárulnak az ízek kialakulásához. A Banont legalább két hétig érlelik. Ahogy öregszik, a lágy és ragadós sajton kék és szürke penészgombák képződnek a levelek alatt, amelynek eredményeként finom, krémes állagúvá válik és a gesztenyelevelek egyedi aromái is átjárják. Ez az egyedülálló eljárás nemcsak a Banon sajt jellegzetes megjelenését adja, hanem hozzájárul a kivételes ízprofilhoz is. A sajtkészítés első lépése a friss és minőségi kecsketej beszerzése a helyi gazdálkodóktól, akik hagyományos módon gondozzák és etetik a kecskéiket. A kecskék a régió dombjain legelnek, és gazdag, illatos tejet adnak.


A SAJT EREDETE

A Banon sajt egy hagyományos francia sajt, amelyet a Provence régióban készítenek. A Banont valamilyen formában évezredek óta készítik Provence-ban (az egyik helyi legenda szerint Antoninus Pius római császár i.sz. 161-ben halt meg, miután túl sokat evett belőle). Középkori krónikák is utalnak a Banon sajtra, amikor a sajtkészítés az élet fontos része volt a Provence régió gazdaságában és kultúrájában. 1849-ben Féraud abbé, lelkész-filozófus a helyi piacokon figyelt fel erre a sajtra. Jegyzeteiben megemlíti, hogy a helyiek már ekkor nagyra értékelték, így a Banon sajt első említése a 19. századból származik, de valószínűleg a sajt előállítása már jóval korábban elterjedt volt a régióban. Nevét Banon városáról kapta, ahol először elkészítették. 2003 óta OEM jelölés alatt áll.

Banon2
Banon3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: gazdag, egyedi gyümölcsös és fűszeres, enyhe savassággal, idővel az íze intenzívebbé válik
  • ILLATA: erős, fás és gyümölcsös
  • SZÍNE: fehér 
  • ÁLLAGA: lágy és krémes
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers kecsketej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 2 héttől 2 hónapig

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Banon sajtot gyakran tálalják előételként, ízletes és fűszeres jellege miatt önmagában is különleges csemege, de gyakran kíséri füge, alma, körte vagy szőlő. Friss bagettel vagy kovászos kenyérrel remek fogás reggelire.

Italok:

Kiválóan harmonizál könnyű és gyümölcsös vörös borokkal, például a Provence régióból származó Grenache vagy Cinsault szőlőfajtákból készült borokkal.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.