Milyen a textúrája?

A Banon sajt egyedi ismertetőjele, hogy raffiával összekötött gesztenyelevelekbe van csomagolva. A levelek alatt puha, krémes sajt rejtőzik, amely jellegzetesen gazdag, gyümölcsös és fűszeres ízvilággal és aromával rendelkezik, amely az érlelés során egyre intenzívebbé válik.

Honnan származik?

A Banon sajt egy hagyományos francia sajt, amelyet a Provence régióban készítenek. A sajt gazdag történelmének gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza, amikor a sajtkészítés az élet fontos része volt a Provence régió gazdaságában és kultúrájában. Az első említése a Banon sajtról a 19. század elejéről származik, de valószínűleg a sajt előállítása már jóval korábban elterjedt volt a régióban. Nevét Banon városáról kapta, ahol először elkészítették. 2003 óta AOC jelölés alatt áll.

Hogyan készül?

A sajtkészítés első lépése a friss és minőségi kecsketej beszerzése a helyi gazdálkodóktól, akik hagyományos módon gondozzák és etetik a kecskéiket. A tejet felmelegítik, hozzáadják az oltót és megvárják, amíg túró keletkezik, majd a felesleges savót lecsepegtetik. Hagyományosan kis formákba préselik, majd szárítják és sózzák. Ezután gyümölcspálinkába áztatott gesztenyelombokkal borítják be, amelyek megóvják a sajtot és hozzájárulnak az ízek kialakulásához. A Banont legalább két hétig érlelik. Ahogy öregszik, a lágy és ragadós sajton kék és szürke penészgombák képződnek a levelek alatt, amelynek eredményeként finom, krémes állagúvá válik és a gesztenyelevelek egyedi aromái is átjárják.

Banon2
Banon3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Banon sajtot gyakran tálalják előételként, ízletes és fűszeres jellege miatt önmagában is különleges csemegeként élvezik, de gyakran felhasználják salátákban, szendvicsekben vagy tésztával kísérve is. Kiválóan harmonizál könnyű és gyümölcsös vörös borokkal, például a Provence régióból származó Grenache vagy Cinsault szőlőfajtákból készült borokkal.