Milyen a textúrája?

A Stilton belseje gyönyörű, márványszerűen csíkozott, textúrája omlós és szinte puha – telt és merész ízeihez képest finom. Intenzív és gazdag, az íze összetett, krémes és diós aromákkal kezdődik, majd sós lecsengéssel ér véget. 

Honnan származik?

A Stilton története a 18. század elejére vezethető vissza, és bár nyilvánvaló, hogy az alkalmazott receptúra ​​az évek során drámaian megváltozott, továbbra is a világ egyik legismertebb és legkedveltebb sajtja. 1996 óta a Stilton az európai eredetmegjelölés (OEM) státuszát viseli. Ez azt jelenti, hogy csak Derbyshire-ben, Nottinghamshire-ben és Leicestershire-ben készíthető, és a termelőknek generációk óta létező hagyományos recepteket kell követniük. Nem összekeverendő a Stichelton sajttal, amely valójában a Stilton utódja.

Hogyan készül?

A friss, pasztőrözött helyi tejet nyitott kádba öntik. Ebben a szakaszban adják hozzá a nélkülözhetetlen összetevőket – az indítókultúrákként ismert savképző baktériumokat, a tejalvadást elősegítő szereket, például az oltót és a penicillium roquefortit amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sajt híres kék erezetét megkapja. Ha a tej megdermedt, felvágják, szétválasztják és egy éjszakán át hagyják a savót lecsepegni. Másnap az alvadékot megőrlik és sózzák, majd formákba töltik. Ezután polcokra helyezik a formákat, és naponta megforgatják és dörzsölik, ügyelve arra, hogy soha ne nyomják össze a túrót, mert ez megakadályozza a pelyhes állag kialakulását. Majdnem egy héttel később az alvadékot kézzel elsimítják, és körülbelül 5 hétig érlelik. Ezen a ponton a sajtot rozsdamentes acéltűkkel átszúrják, hogy lehetővé tegyék a kékpenész kialakulását, és a sajt jellegzetes, erezetes megjelenését biztosítsák. 9 hét elteltével a sajt készen áll a boltokba való kiszállításra. 

Stilton3
Stilton2

Mivel érdemes fogyasztani?

Tálalás előtt legfeljebb 2 órával vegye ki a Stiltont a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen; ez igazán lehetővé teszi az ízek kialakulását. Kínáljuk keksszel vagy szilvás kenyérrel, esetleg mangó chutneyval. Az édes borok különösen jól passzolnak a Stiltonhoz – a portói sokak kedvence. Próbáljon ki egy testes, robusztus vörösbort is a változatosság kedvéért.