A Cantal sajt, amelyet gyakran a „francia konyha koronaékszereként” emlegetnek, egy olyan félkemény sajtfajta, amely a franciaországi Auvergne-Rhône-Alpes régióból származik. Több mint 60 féle növény található az ottani legelőkön. A Cantal egy érlelt francia sajt természetes héjjal, szilárd állaggal és finom, mégis összetett ízzel. A sajt természetes héja lehet fehér, szürke vagy arany. Kétféle Cantal sajt létezik: a Cantal Fermier – nyers tehéntejből és a Cantal Laitier – pasztőrözött tehéntejből. A Cantal sajt további három típusba sorolható, életkorától függően. A 30-60 napos Cantal Jeune (fiatal) a legfiatalabb típus, sima, lágyabb állagú, friss, tejes ízű. A következő a Cantal Entre-Deux (köztes), amelyet három és hét hónap között érlelnek, és a friss fű intenzívebb ízeiről és a diós, vajas aromáiról ismert. Végül a Cantal Vieux-t (érlelt) legalább nyolc hónapig érlelik, ezalatt erőteljes borsos, fűszeres ízek, száraz, omlós állag és vastagabb héj alakul ki. Ez a sajt mélyen átszőtt a francia gasztronómiával és történelemmel, és az ország sajtkészítési örökségének bizonyítékaként is szolgál. A Cantal sajt egyik legérdekesebb aspektusa a sokoldalúsága.


A SAJT EREDETE

A Cantal sajt egy kulináris gyöngyszem, amelynek gazdag történelme a gallok idejére nyúlik vissza, így az egyik legrégebbi sajt Franciaországban. A sajt nevét a vulkanikus talajáról és a magasan fekvő napos legelőiről ismert Cantal hegységről kapta, amely Auvergne szívében található, egy közép-franciaországi régióban. A gall ősök több mint kétezer évvel ezelőtt állították elő először ezt a sajtot. A folyamathoz fahengereket, úgynevezett „les formages”-eket használtak, és sokak szerint ez vezetett a sajt francia „fromage” szavának eredetéhez. Ez a sajt nemcsak fennmaradt, hanem virágzott is az idők során, megmutatva időtlen vonzerejét. 1956-ban a Cantal sajt megkapta az Appellation d’Origine (AOC) státuszt, amely egy meghatározott földrajzi jelzéssel ellátott termékként ismeri el. Ez a státusz tovább erősítette helyét a francia kulináris hagyományokban, és elismerte a helyi terroir egyedi jellemzőit. 1996-ban az Európai Unió is OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) státusszal díjazta.

Cantal2
Cantal3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: kezdetben visszafogott, tejes, vajas és enyhén csípős. Az életkor előrehaladtával összetettebb és robusztusabb, élesebb, zamatosabb ízeket fejleszt ki, enyhe diós jegyekkel. A nyerstejből készült Cantal mélyebb és árnyaltabb ízprofillal rendelkezik, az édes és sós jegyek egyensúlyával.
  • ILLATA: kezdetben friss és enyhén füves, majd pikánsabb és földesebb lesz
  • SZÍNE: belseje elefántcsont vagy szalmasárga a héja fehértől az enyhén szürkésig terjed A közepesen érlelt változat határozottabb, aranybarna héjú, a hosszan érlelt barna kéreggel és barnás tésztával rendelkezik. 
  • ÁLLAGA: félkemény, sima és krémes, míg az érett sajt szárazabb, omlósabb és kis fehér kristályokat tartalmaz
  • FELHASZNÁLT TEJ: nyers vagy pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: Cantal Fermier – nyers tehéntejből és a Cantal Laitier – pasztőrözött tehéntejből. Érlelési időtől függően: Cantal Jeune, Cantal Entre-Deux és Cantal Vieux
  • ÉRLELÉSE: 1-2 hónap, 3-7 hónap vagy 8 hónapnál több

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A Cantal gazdag ízével és szilárd állagával kiváló kiegészítője bármely sajttálnak. Jól párosítható friss gyümölcsökkel, például almával és szőlővel, valamint szárított gyümölcsökkel és diófélékkel. A fiatal Cantal sajt tökéletes gratinba, fondübe, quiche-be vagy burgonyára olvasztva. Az érleltebb változat reszelhető tésztákra, salátákra vagy levesekre az éles, zamatos íz fokozása érdekében. 

Italok:

Az érlelt Cantal jól passzol a testes vörösborokhoz, legyen az pinot noir vagy beaujolais, míg a fiatalabb sajt könnyedebb fehérborokkal párosítható, mint például a chardonnay vagy a sauvignon blanc.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.