A Caboc sajt egy hagyományos skót sajt, egyedi formával és krémes állaggal. Története legalább a 15. századra nyúlik vissza, és Skócia egyik legrégebbi sajtjaként tartják számon. Pasztőrözött tehéntejből és tejszínből készült friss, lágy sajt, amelyet jellemzően zabpehelybe forgatnak. A „Caboc” név a gael „cabag” szóból származik, amely kis kereket jelent, és találóan írja le a sajt kicsi, kerek alakját. A sajt sima, krémes állagáról és enyhe, vajas ízéről ismert. A dupla tejszín hozzáadása gazdag és kényeztető ízvilágot biztosít, a zabpehely bevonat pedig kellemes kontrasztot ad a krémes belsőnek. A Caboc, a skót örökség igazi íze, egyedülálló és elragadó kulináris gyöngyszem.


A SAJT EREDETE

A buja hegyvidékről származó Caboc Skócia egyik legrégebbi sajtja, amelynek története a 15. századra nyúlik vissza, eredetét pedig legendák övezik. Állítólag először Mariota de Ile, a Macdonald klán törzsfőnökének lánya készítette el. Attól félt, hogy a Campbell klán elrabolja, házasságra kényszerítik, hogy aztán elfoglalhassák Macdonald földjeit, ezért a tengeren át Írországba menekült. Ott tanult meg sajtot készíteni, és amikor visszatért családjához, a recept nemzedékeken át öröklődött anyáról lányára, a jelenlegi készítője Mrs. Suzannah Stone. A zabpehely eredetével kapcsolatban két történet létezik. Az egyik, hogy réges-régen egy pásztor a sajtját korábban zabkalácshoz használt dobozban tárolta, és annyira megtetszett az íze, hogy a sajtot attól fogva mindig így készítették. A másik, ami valószínűbb elképzelés az eredetről, hogy csupán Suzannah Stone egészítette ki zabpehellyel, mivel úgy gondolta, hogy javítja az ízt és az állagot.

Caboc2
Caboc3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: vajas és enyhén csípős, amelyet a pirított zabpehely finom diószerűsége egyensúlyoz ki
  • ILLATA: enyhén vajas, kellemes
  • SZÍNE: fehértől halványsárgáig terjed, míg a pirított zabpehely héj rusztikus barna árnyalatot kölcsönöz a sajtnak 
  • ÁLLAGA: puha és krémes
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Skócia
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 3 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Előételként, teljes kiőrlésű kenyérrel és vízitormával tálalhatjuk, de remekül illik mellé a zabkalács, keksz vagy pirított bagett. A Caboc sajttálon is megállja a helyét pár gyümölcs kíséretében, legyen az alma, körte, szőlő, füge vagy szárított gyümölcsök, sárgabarack és datolya.

Italok:

A legjobb párosítás mellé egy könnyű vörösbor, például a beaujolais, de egy pohár whiskyvel sem fogunk melléfogni.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.