Milyen a textúrája?

A Milleens egy puha, mosott kérges sajt, amelyet fríz tehenek pasztőrözött tejéből készítenek. Ennek az összetett és finom sajtnak narancssárga-barna színű héja van, amely enyhén ragadós. Fiatalon a Milleens sajt szinte édes, vajas és kissé tejsavas ízű. Érett állapotban összetettebb ízeket fejleszt ki, amelyek az évszaktól függően változnak. Tavasszal és nyáron ezek lehetnek virágok és gyógynövények, amelyek átadják helyüket a szénának és a mohának az őszi és téli időszakban.

Honnan származik?

A Milleens az egyik legrégebbi tanyasi sajt Írországból. 1976-ban Veronica Steele egy világszínvonalú sajt létrehozásáról álmodott. Öröksége a Milleens, egy mosott kérgű sajt, amely Írországot a sajttérképre helyezte. Az 1970-es években, amikor Veronica elkezdett foglalkozni a tejtermékekkel, a sajtpiacot a tömegesen előállított Calvita és Galtee uralta. Elszántan egy ír sajt létrehozásába kezdett, amely legyőzi Svájcot, Olaszországot és Franciaországot a sajtpiacon. 1978-tól a sajt egyre népszerűbb lett, több díjat is nyert. 2003-ban Veronica nyugdíjba vonult, és átengedte a vállalkozást a fiának. Napjainkban is az írországi Cork megye festői Beara-félszigetén készül ez az igazi kulináris gyöngyszem.

Hogyan készül?

A tehéntejet felmelegítik, majd borjúoltót adnak hozzá. Az így keletkezett alvadékot formákba töltik, és hagyják a felesleges savót lecsepegni. A sajtot 4–10 hétig érlelik 13–15 °C-on, ezalatt a kérget körülbelül háromszor megmossák egy közeli hegyen lévő forrásból származó vízzel. A héjon lévő baktérium a Brevibacterium linens, de a sajtot nem oltják be ezzel a baktériummal, mivel a levegőn keresztül megtalálja a maga útját. A Milleens sajt kívülről befelé érik, a narancssárga kéreg a sajtban és a levegőben lévő baktériumok kölcsönhatása révén jön létre. Ugyanis amíg a forrásvíz elpusztítja az egyik törzset, addig a másikat a kéregben hagyja növekedni.

milleens2
milleens3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Milleens sajt remekül mutat egy sajttálon olyan gyümölcsök mellett, mint az alma, körte, füge vagy szőlő. Zöldségnek a sült kaliforniai paprika, pácolt articsóka, olajbogyó és szárított paradicsom a legjobb választás. Jól párosítható ropogós száraz fehérborokkal, desszertborokkal és belga stílusú sörökkel.