Milyen a textúrája?

A Tomme de Savoie egy félpuha, préselt sajt, rugalmas, szilárd állaggal. A sajt íze az év során változik, attól függően, hogy a tej téli szénát vagy friss nyári füvet fogyasztó tehenektől származik. Ez lehet füves, gombás, diós vagy enyhén citrusos. Összességében az íze általában diósnak és földesnek mondható, a nyári fajtákat gyakran füvesebbnek tartják, mint a téli fajokat.

Honnan származik?

A Tomme név a francia Alpokban és Svájcban termelt sajtcsaládot foglalja magában. Általában az összes Tomme sajtot arról a faluról nevezték el, ahol gyártották. A Tomme de Savoie a Tomme sajt egyik ilyen fajtája, amelyet az északnyugat-franciaországi Savoie régióban készítenek. 

Hogyan készül?

A Tomme de Savoie készítéséhez használt tejnek legalább 75%-ban Abondance, Montbéliarde vagy Tarentaise fajtájú tehenektől kell származnia. A tejet mezofil és/vagy termofil csírákkal oltják be. Kétféle érlelés valósítható meg: hosszú érlelés (legalább 4 óra, 8°C és 16°C közötti hőmérsékleten), illetve rövid érlelés (30 perctől 90 percig, 30°C és 35°C közötti hőmérsékleten). A tejet ezután a gyártótartályban oltják be 30°C és 35°C közötti hőmérsékleten. A teljes túróképződés időtartama 25 és 40 perc között történik. A keletkezett alvadékot apróra szeletelik, ezután hevítik, keverik, formákba vagy szűrőkbe öntik, végül mechanikusan vagy a formák egymásra helyezésével préselik. Ezután a sajtokat szárazon sózzák vagy sós lében tárolják, majd érlelő pincébe helyezik 8°C és 14°C közötti hőmérsékleten. A sajtokat hetente 1-3 alkalommal megforgatják, a minimális érlelési idő 30 nap.

Tomme de Savoie2
Tomme de Savoie3

Mivel érdemes fogyasztani?

Párosítsa szeletelt kolbásszal, gyümölcsökkel, például körtével, vagy közepesen testes vörösborokkal a legjobb élmény érdekében.