Milyen a textúrája?

A Patacabra egy elefántcsont színű, gazdag, krémes, lágy, enyhén ragacsos textúrájú sajt. Narancssárga színű, mosott héja fűszeres és aromás. Illata csípős, íze vajas, édes, gyümölcsös és kifinomult, de ez az évszaktól függően változhat.

Honnan származik?

A PataCabra a spanyolországi Aragóniából, Zaragoza városából származik. A sajtot egyetlen gyártó, Julian Cidraque készíti körülbelül 20 éve. A „Pata Cabra” elnevezés „kecske lábát” jelenti, ami a sajt jellegzetes hengeres alakjából ered, ám jobban hasonlít egy lapított farönkre, mint bármely tejelő állat testrészére.

Hogyan készül?

A PataCabra pasztőrözött kecsketejből készül, amelyhez hozzáadják az oltóanyagot és a kultúrákat, majd az így keletkezett alvadékot formákba töltik, lecsepegtetik és préselik. A sót ízesítés céljából adják hozzá, valamint elősegíti a sajt tartósítását, segít felszívni a nedvességet, elősegítve az öregedési folyamatot. A sajtot 2-3 hónapig érlelik, ezalatt fejlődik ki jellegzetes íze és állaga, valamint a természetes héja, amely egy réteg ízt és textúrát ad a sajtnak.

Patacabra2
Patacabra3

Mivel érdemes fogyasztani?

Nagyon jól passzol mindenféle salátához, ropogós kenyerekhez, pirított diófélékhez és szárított gyümölcsökhöz. Tökéletes párosítás gyümölcsös fehérborokkal.