Csehország ugyan nem kifejezetten nevezhető a gasztronómia fellegvárának, azonban számos olyan kulináris csodája van, amelyeket nem lehet legalább egyszer az életben nem megkóstolni. Igaz ez a megállapítás még abban az esetben is, ha ez a bizonyos cseh étel az érzékenyebb szaglószervvel rendelkezők számára bizony igazi kihívást jelent. Ez az izgalmas ennivaló, egyben Csehország prominens élelmiszer export terméke, az Olomoucké tvarůžky.

Az Olomoucké Tvarůžky sajt leginkább az erős aromájáról híres. Illatában egy jellegzetes fűszeres jegy is van, ami az érlelési folyamat során egyre hangsúlyosabbá válik, ahogy a zamatos, pikáns íze is. Ez a sajt különböző formákat ölthet, lehet kerek, gyűrű alakú vagy rönkszerű. 


A SAJT EREDETE

Az Olomoucké tvarůžky a Quargel vagy közismertebb nevén a kvargli. Maga a kvargli szó több mint valószínű, hogy német Quark, azaz a túró szó származéka. Olomouci sajtnak (Olomoucké tvarůžky) is hívják, német nevén Olmützinek, ómagyarosan Alamócinak. De igazából mindegy is, melyik nevévvel is tiszteljük meg, hiszen a kvarglit nem az egykori monarchia ideiglenes fővárosában gyártják, sőt feltételezhetően soha nem is gyártották ott. A környező falusi gazdaságokban állították elő, a leghíresebbet Lošticében, a Wessels családnál, 1876 óta. Az alapítók fia, Alois tette naggyá a nevet, ő vásárolta meg azt épületkomplexumot, amelyben a mai napig tevékenykedik az ő monogramját viselő A.W. spol. s r.o. A világháború után államosították őket, de 1991-ben az eredeti tulajdonosok leszármazottjai visszakapták a sajtgyárat. Sikerült megtalálniuk azokat az idős embereket, akik még 1945 előtt jelen voltak a hagyományos, letisztult készítésnél, így az ő tudásuk és tapasztalatuk hozta vissza az oltó- és színezőanyagok, aromák és stabilizátorok nélkül, tehénsajtból gyártott, klasszikus kvarglit. 2010-ben OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) státuszt kapott.

Olomoucké Tvarůžky
Olomoucké Tvarůžky

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: zamatos, pikáns
  • ILLATA: erős, fűszeres
  • SZÍNE: kívülről arany-narancssárga színű 
  • ÁLLAGA: félpuhától puháig terjedő, enyhén rágós állaga van
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Csehország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: 1-4 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Nagyon széleskörűek a felhasználási lehetőségei, hiszen a csirke-és sertéshúsokkal, sonkával, szalámikkal és egyéb felvágottakkal is nagyon jól harmonizál az íze. Hidegen és melegen egyaránt finom, kiránthatjuk, grillen becsomagolva és hagymákkal ízesítve olvaszthatjuk vagy húsokba töltelékként tehetjük. Sajtviszonylatban alacsony a zsírtartalma, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik kalóriatáblázattal ülnek le minden étkezéshez. 

Italok:

Fogyasszon mellé egy pohár cseh sört.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.