Milyen a textúrája?

Az edami egy félkemény, általában kerek alakú, halványsárga színű, viaszos héjú sajt. Fiatalon enyhe, diós, sós íze van, ami a sajt öregedésével egyre élesebbé és csípősebbé válik, állaga pedig szárazabb és omlósabb lesz.

Honnan származik?

Az edami egy világhírű holland sajt, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli. Az edami sajtot a 14. század óta készítik. A középkorban Hollandia északkeleti részének más településeihez hasonlóan Edam környéke is jól ismert volt termékeny hátországairól és virágzó tejiparáról. A város korai történetének egy pontján a gazdák lágy, sárga sajtot kezdtek el gyártani, amely végül az Edam nevet kapta – hogy megkülönböztesse a holland és a nemzetközi élelmiszerpiacon keringő többi hasonló árutól.

Hogyan készül?

Természetes állati oltót adnak a pasztőrözött tehéntejhez, amely beindítja a koagulációt és segíti a túró kialakulását. Az így kapott alvadékot felvágják, a felesleges savót lecsepegtetik, majd formákba töltik vagy gömbökké préselik. Ezután egy rövid sófürdőt kap, amely meggátolja a nem kívánt baktériumok szaporodását, ugyanakkor ízesít is. A következő hónap a fapolcokon való érleléssel telik, ez lehet 1, de akár 12 hónap is. Ha a sajtot exportálják, a héját viasszal vonják be, hogy megkönnyítsék a szállítást és megóvják a szennyeződéstől. 

Edami2
Edami3

Milyen ételek mellé javasolják?

Az edami sajt tökéletes választás szendvicsekhez és harapnivalókhoz, salátákhoz és csőben sült ételekhez. A fiatal edami jól passzol olyan gyümölcsökhöz, mint az őszi- és sárgabarack, a cseresznye és a sárgadinnye, míg az érleltebb sajtot gyakran körtével és almával fogyasztják. Ami a borokat illeti, próbálja ki a közepesen testes fehéreket, mint a pinot gris, a rizling, a sauvignon blanc vagy a viognier, vagy olyan világos és közepes vöröseket, mint a Beaujolais vagy a malbec.