Milyen a textúrája?

A Caravane sajtnak lágy, kissé ragacsos állaga és fehér színű, virágos héja van. Íze krémes, enyhén sós, finoman édes. 

Honnan származik?

A Caravane napjaink első tevesajtja, amelyet a kilencvenes évek elején állított elő Nancy Abeiderrhamane. 1989-ben, Mauritániában alapított cége, a Tiviski 1992-ben a FAO segítségével kísérletezte ki, hogyan lehet tevetejből sajtot előállítani. A camemberthez való hasonlósága miatt a Caravane sajt a „Camelbert” becenevet kapta.  

Hogyan készül?

A Caravane sajtot nagyon nehéz előállítani, és nem is áll rendelkezésre sok információ az elkészítési módjáról. A brie sajthoz hasonlóan „bloomy-rind” technikával készül. Első lépésként a tejet felmelegítik, majd egy speciális oltóenzim segítségével megalvasztják. Ezután feldarabolják és 24 órán keresztül hagyják, hogy a savó lecsepegjen. Csak néhány hétig érlelik, és ezalatt a rövid idő alatt havas „virágzó” kéreg alakul ki rajtuk.

Caravane2
Caravane3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Caravane sajtot süteményekhez, mártogatósokhoz, előételekhez, sós húsokhoz és különféle zöldséges ételekhez is használják. Krémes íze izgalmas párosítást teremt egy pohár vörösborral.