Az észak-olaszországi Lombardia régióban készült Dolcelatte, azaz „édes tej”, olyan ízek szimfóniáját kínálja, amelyek világszerte a sajtkedvelők kedvencévé teszik. Akár ropogós bagettre kenjük, akár tésztára olvasztjuk, a Dolcelatte olyan kulináris élményt hoz létre, amelyet nehéz elfelejteni. 


A SAJT EREDETE

A Galbani Company által az 1960-as években született Dolcelatte a hagyományos olasz kéksajtok éles, csípős ízének enyhébb alternatívája volt. Pasztőrözött tehéntejből készül, de előállítási folyamata rövidebb, általában két-négy hónapos érlelési időt igényel, ami lágyabb textúrát és lágyabb ízt eredményez társaihoz képest. Gyakran emlegetik Gorgonzola Dolcének, azonban a két sajt nem ugyanaz.

Dolcelatte2
Dolcelatte3

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: enyhe és édes. A sajton átfutó kék erek egy csipetnyi fűszerességet adnak, de sokkal kevésbé csípős, mint a hagyományos kéksajtok.
  • ILLATA: tejes, finom füves árnyalatokkal
  • SZÍNE: halványsárga, jellegzetes kék erekkel tarkítva
  • ÁLLAGA: krémes és puha
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Olaszország
  • VÁLTOZATAI: nincs
  • ÉRLELÉSE: hosszú, 2-4 hónap

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Remek párosítás olyan gyümölcsökkel, mint a szőlő, füge, alma vagy körte, de kenhetjük bagettra, teljes kiőrlésű kenyérre vagy rozskenyérre is. Salátákhoz, tésztákhoz és pizzákhoz is adhatjuk.

Italok:

A vörösborok közül a legjobb választás a merlot vagy a cabernet sauvignon, az édes fehérborok kedvelőinek pedig a sauternes és a moscato.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.