Milyen a textúrája?

A Pepper Jack egy félpuha, halványsárga színű tehéntejes sajt, amely a Monterey Jack sajt krémes, vajas ízét a fűszeres paprika intenzitásával ötvözi. Ahogy a neve is sugallja, a sajtot édes paprikával, rozmaringgal, habañero chilipaprikával, fokhagymával és fűszeres jalapenóval ízesítik az extra ízvilág érdekében. 

Honnan származik?

A Pepper Jack a Monterey Jack származéka, amelyet először a ferences szerzetesek készítettek a Kalifornia Monterey területén.  David Jacks montereyi üzletember volt az egyik első, aki széles körben értékesítette a sajtot az 1800-as évek végén, és végül róla nevezték el.

Hogyan készül?

A pasztőrözött tehéntejet felmelegítik a sajtkészítő kádban, majd a tejhez hozzáadják a kultúrákat. Következő lépésként oltót adnak a tejhez, hogy elkezdődjön az alvadás. A túrót apró darabokra vágják, majd óvatosan megkeverik. A tejsavót lecsepegtetik, a túrót az előre elkészített fűszerekkel elkeverik, és sajtkendővel bélelt sajtformákba préselik, hogy a maradék savót is eltávolítsák. A sajtokat többször megforgatják préselés közben, mielőtt érlelődni hagyják hűvös, párás helyen, minimum 2-3 hónapig.

Pepper Jack
Pepper Jack

Mivel érdemes fogyasztani?

Gyakran quesadillával, keksszel vagy hamburgerrel fogyasztják. A Pepper Jack jól passzolhat jalapeno paprikához, dinnyéhez, szőlőhöz, ecetes zöldségekhez és olajbogyóhoz is. A Pepper Jack enyhén édes fehérborokhoz, például Chardonnay-hoz, rizlinghez vagy desszertborokhoz illik a legjobban. Ezek kiegészítik a sajtok fűszeres és krémes jellegét. Világos sörrel is kiváló.