Milyen a textúrája?

A Catupiry egy védjegyzett brazil sajt, lágy, krémes állaggal és enyhe ízekkel, amely leginkább egy camembert sajtra emlékeztet. Színe halványsárga, illata friss és tejes.

Honnan származik?

1911-ben, Minas Gerais államban Mário és Isaíra Silvestrini olasz bevándorlók készítették el az első brazil lágy sajtot. A név az őshonos tupi szóból származik, melynek jelentése „kiváló”. 1949 óta a sajtot São Paulóban gyártják. Hagyományosan kerek fadobozokba csomagolták, de az 1990-es években felváltották a műanyag dobozok. 

Hogyan készül?

A Catupiry pontos receptje a mai napig titok maradt. Tehéntejből, tejföllel, sóval és sajtkultúrákkal keverve készül. A „requeijão” kategóriába tartozik, amely a laza, ricottaszerű krémes sajtok általános kifejezése. 

Catupiry2
Catupiry3

Mivel érdemes fogyasztani?

A Catupiryt gyakran használják főzéshez, szószokhoz, pizzafeltétként, kenyérre vagy kekszre kenve is.