A Brie a világ egyik legnépszerűbb és legelismertebb sajtja. Gyakran szolgálják fel bulikon és egyéb összejöveteleken, kiválóan párosul különféle ételekkel és italokkal. A Brie sajt tehéntejből készül, halványsárga, puha, ehető fehérpenészes héja van. A sajt krémes enyhén folyós textúrájú és enyhe, vajas ízű, amit gyakran „földesnek” és „diósnak” neveznek. Fehérpenészes kérge kialakulásához a tejhez erjesztőkultúra is kerül. Az így keletkezett alvadékot feldarabolják, több rétegben öntőformába öntik. Ezután sófürdőt kap, vigyázva arra, hogy ne legyen túl sok rajta a penész, és túl savas se legyen. Általában 4–5 hét az érlelés.


A SAJT EREDETE

A sajt az észak-franciaországi Brie történelmi régióból származik Párizstól keletre, buja legelőjéről ismert, amely kiváló minőségű tej előállítására alkalmas. A Brie sajt pontos eredete homályos, de úgy tudható, hogy először a középkorban állították elő a Rueil en Brie kolostor szerzetesei. 774-ben Nagy Károly frank császár ellátogatott a Rueil en Brie kolostorba, és a sajtot annyira elragadónak találta, hogy rendszeres, távolsági szállításokat szervezett fővárosába, Aachenbe, amely a mai Németország területén található. Az egyik legismertebb francia sajt, a sajtok királynőjeként (vagy királyaként) tartják számon, igen kedvelt volt a francia uralkodók és az arisztokrácia körében, a francia királyoknak adóként is fizettek vele.

A modernebb időkben a Brie sajt gyártása tovább nőtt, mivel a fejlett szállítás és technológia megkönnyítette a sajtok és más romlandó élelmiszerek előállítását és forgalmazását. 1936-ban érkeztek meg az Egyesült Államokba, egy luxus óceánjáró hűtött rakterében. Ma a Brie különféle fajtái széles körben elérhetők a szupermarketekben és a speciális sajtboltokban világszerte.

A Brie sajt egyik leghíresebb fajtája a Brie de Meaux. Ezt a sajtot a történelmi Brie régióban, Meaux-ban állítják elő, gazdag és összetett ízprofillal rendelkezik. A Brie de Meaux-t hagyományos sajtkészítési technikákkal készítik, és legalább négy hétig érlelik, hogy egyedi íze és állaga kialakuljon. A sajt sok francia háztartásban alapvető alapanyag.

Míg a Brie de Meaux a Brie sajt talán leghíresebb fajtája, sok más típusú Brie-t is gyártanak világszerte. Egyes Brie sajtok tehéntejből készülnek, míg mások juh- vagy kecsketejből. Egyes fajtákat hosszabb ideig érlelik, hogy összetettebb ízt fejlesszenek ki, míg más fajtákat frissen árusítanak.

Brie1
Brie2

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: édes, diós, földes
  • ILLATA: frissen tejes, éretten erőteljes aromájú
  • SZÍNE: krémszínű
  • ÁLLAGA: lágy, krémes
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött és nyers tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Franciaország
  • VÁLTOZATAI: krémesebb és fűszeresebb fajtái léteznek
  • ÉRLELÉSE: 4-5 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

A hűtőből jó fél órával előbb kivéve fogyasztható szobahőmérsékleten diófélékkel, mézzel, szőlővel, almával. A sütőben kicsit megolvasztva snacknek is mennyei.

Italok:

Egy pohár chardonnay-val a krémesség, pinot noirral a diós ízjegy vagy rizlinggel az édes karakterjegyek dominálnak.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.