Milyen a textúrája?

Krémes, enyhén folyós textúrájú, lágy érlelésű, savas, diós, gyümölcsös ízű, krémszínű sajt fehérpenészes kéreggel.

Honnan származik?

Észak-Franciaországban, a mai Seine-et-Marne megye területén található Brie tájegységből származik, állítólag már a VIII. században létezett. Az egyik legismertebb francia sajt, a sajtok királynőjeként (vagy királyaként) tartják számon, igen kedvelt volt a francia uralkodók és az arisztokrácia körében, a francia királyoknak adóként is fizettek vele.

Hogyan készül?

A pasztőrözött vagy nyers tehéntejhez oltóenzimet adnak az alvasztáshoz. Fehérpenészes kérge kialakulásához a tejhez erjesztőkultúra is kerül. Az így keletkezett alvadékot feldarabolják, több rétegben öntőformába öntik, a felesleges savót elválasztják. Ezután sófürdőt kap, vigyázva arra, hogy ne legyen túl sok rajta a penész, és túl savas se legyen. Általában 4–5 hét alatt érik meg.

Brie1
Brie2

Mivel érdemes fogyasztani?

A hűtőből jó fél órával előbb kivéve fogyasztható szobahőmérsékleten diófélékkel, mézzel, szőlővel, almával, vagy egy pohár chardonnay-val a krémesség, pinot noirral a gombás ízjegy vagy rizlinggel az édes karakter kiemeléséhez. A sütőben kicsit megolvasztva snacknek is mennyei.