Milyen a textúrája?

A Majorero (vagy Maxorata) félkemény sajt halványfehér színű, krémes, enyhén gumiszerű textúrájú. Tejes, diós és vajas ízű, kesernyés lecsengéssel. A kérget gyakran bedörzsölik olajjal, paprikával vagy pörkölt kukoricadarával. Az érési szakasztól függően három változatban értékesítik: fiatal (8-20 nap); félig érett (20-60 nap); és idős (60 nap felett).

Honnan származik?

A Kanári-szigeteken található Fuerteventura szigetéről származik. Nevét az őshonos Majorera kecskéről kapta, amelynek tejéből készítik a sajtot. A Majorero sajt a Kanári-szigetek konyhájának egyik legmélyebben gyökerező, legértékesebb és legreprezentatívabb étele, köszönhetően a minőségi alapanyagnak, a fuerteventurai őshonos kecsketejnek, és a kézműves hagyományokat tiszteletben tartó gondos elkészítésének. 1996-ban megkapta az OEM minősítést (Oltalom alatt álló eredetmegjelölés).

Hogyan készül?

A Majorera kecskék fejése után alvasztót adnak hozzá, hogy a tej folyékonyból szilárd halmazállapotúvá alakuljon át. Az eljárás körülbelül egy óráig tart, és 28 és 30 °C közötti hőmérsékleten történik. Az így kialakult alvadékot fel kell verni és le kell csöpögtetni a savó eltávolításához, ezen a ponton egy prés is használható a felesleges nedvesség eltávolítására. Műanyag vagy fém formákba öntik, tengeri sót dörzsölnek a tetejére, majd hagyják érlelődni.

Majorero1 1
Majorero2 1

Mivel érdemes fogyasztani?

Ez a sajt nagyon sokoldalú, tésztákhoz, burgonyához és sok zöldséghez használható. Fogyassza bátran önmagában, vagy kóstolja meg a gofióval, paprikával vagy olívabogyóval érlelt változatát is. Párosítsd fiatal, gyümölcsös vörösborral, mint például a Beaujolais.