Milyen a textúrája?

A brunost egy kicsi, négyzet alakú, barna színű „sajt”. Félpuha állagú, édeskés és karamellás ízű.

Honnan származik?

A brunost, vagy barnasajt már régóta népszerű termék a norvég emberek körében. A barnasajthoz hasonló készítmény első írásos említése a 15. századra nyúlik vissza, de valószínűleg már ez előtt megjelent a mai Norvégia határain belül ez a barna kuriózum. Az ekkoriban készített termék valószínűleg eléggé különböző volt a mai, modern barnasajttól, amit a legenda szerint az 1800-as évek végén egy Anne Haav nevű hölgy talált fel Nord-Fron városában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például nem sajtként tartja számon a barnasajtot, bármennyire is becsapós a neve, az okot pedig a barnasajt készítési folyamatában kell keresni: A barnasajt ugyanis tejsavóból, a sajtkészítés melléktermékéből készül, édes íze pedig a tejcukrok karamellizálódásából származik.

Hogyan készül?

A brunost hagyományos elkészítési módszere nagyon idő- és energiaigényes. A savót ugyanis addig kell főzni tűz fölött, amíg az összes víztartalma elpárolog. Ezután tejszínt és kevés cukrot adnak hozzá, majd tovább főzik egészen addig, amíg létrejön egy sűrű, szilárd massza. Végül formákba töltik és hagyják teljesen kihűlni.

Brunost2
Brunost3

Mivel érdemes fogyasztani?

A vékony szeletekre vágott, karamelles ízű és színű sajtot roppanós rozskenyérre vagy waffel-re pakolva falatozzák a norvégok, és előszeretettel kenik meg a szendvicset egy kis eper- vagy málnalekvárral is.