A Juustoleipä sajt kicsit kenyérre hasonlít, egy kicsit főtt tofura és egy kicsit az égetett lasagne tetejére. Lényegében egy sült (és gyakran szárított), gazdag sajt, amely kecske-, rénszarvas- vagy tehéntejből készül. Nem nehéz az elkészítése, de a végeredmény egyedi. Az oltót a tejhez adják, így túrót formálnak, amelyet azután egy serpenyőbe préselnek (hagyományosan korong alakban). A túrót így megsütik, pirítják vagy grillezik, hogy a „cipó” külsején pirítós foltok keletkezzenek. Az eredmény egy vajas, friss sajt enyhén édes, karamellizált külső héjjal.
A SAJT EREDETE
A Juustoleipä vagy Leipäjuusto finnül „kenyérsajtot” jelent. Néha „finn csikorgó sajtnak” is hívják, de leggyakrabban Juustoleipä néven emlegetik. Finnországban a sajtot eredetileg rénszarvastejből készítették, és könnyen felismerhető barnás, cipószerű megjelenéséről. Eredetileg Dél-Osztrobothniából, Észak-Finnországból és Kainuuból származik.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A halloumihoz hasonlóan a kenyérsajt sem veszíti el formáját hevítés közben, de meglehetősen puha és rugalmas lesz. Nyáron dobja a Juustoleipát a grillre, amíg kellően ragacsos és füstös lesz, majd vágja falatnyi darabokra és csepegtessen rá mézet vagy lekvárt. Tálalhatja hidegen is, gyümölccsel vagy dióval. Élvezheti finn módra is, csak mártsa bele a reggeli kávéba (kaffeost).
Italok:
Ritkán fogyasztják a Juustoleipä sajtot bor mellé. Ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor az édesebb fehér borok, mint például a rizling, a pinot gris vagy a Grüner Veltliner lehet a legjobb választás.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.