Az Ardrahan egy kézzel készített sajt, amelyet kizárólag hagyományos módszerekkel, pasztőrözött tehéntejjel és vegetáriánus tejoltóval készítenek. A sós lében mosott kéreg arany és szürke színű a penészgombáktól ragyog. A sajt összetett ízvilágot sugároz, illata meglehetősen erős. Csípős aromája sokakat elijeszthet, azonban mindenképp megéri megkóstolni. Az Ardrahan füstölt fajtája barnás, füstölt héjú, félpuha és krétás állagú.
A SAJT EREDETE
Az Ardrahan egy félpuha sajt, amelyet először 1983-ban Eugene és Mary Burns készített pasztőrözött tehéntejből az írországi Kanturkban. Mary a tejtermelők harmadik generációjának tagja: a család fríz tehénállományát először 1925-ben jegyezték be. Az 1960-as években Mary férje, Eugene elégedetlen volt a tejtermékek minőségével, így családja saját állományából származó tejből friss joghurtot, tejfölt és sajtot kezdett el készíteni. Később, 1983-ban Maryvel megalapították az Ardrahan Farmhouse Cheese-t, és megkezdték kiemelkedő minőségű termékeik kereskedelmi szintű gyártását. A sajtgyártáshoz felhasznált összes tej a törzskönyvezett frízektől származik, amik a gyönyörű farmjukon legelnek. A sajt gyorsan népszerűvé vált: a legtöbb ír hipermarketben forgalmazzák, és számos díjat nyert Írországban és Nagy-Britanniában.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
Az Ardrahan remekül mutat egy sajttálon, de zsemlemorzsában vagy bundában kisütve is remek fogás. Friss kenyérrel, teljeskiőrlésű keksszel remek fogás reggelire is.
Italok:
Jól passzol az ír whiskyhez vagy pinot noirhoz, chiantihoz és sangiovese-hez.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.