Milyen a textúrája?

A Danbo sajtnak félkeménytől keményig terjedő, rugalmas és szeletelhető állaga van. Szerkezetét számos, a sajtban egyenletesen eloszló borsónyi szem jellemzi. Enyhe, kicsit savanyú, aromás íz és felületi érlelés jellemzi. Az életkor előrehaladtával a szag és az íz markánsabbá válik.

Honnan származik?

1896-ban egy fiatal és tehetséges dán sajtkészítő, Rasmus Nielsen állami ösztöndíjat kapott, hogy külföldön tanuljon sajtkészítést. Tanult egy kicsit németül, összepakolta a bőröndöt, és Kelet-Poroszországba ment, közel az orosz határhoz. Ez a füves tehenekkel borított, hatalmas síkság a kiváló minőségű sajtjairól volt híres. Mint száraz szivacs a vízben, úgy szívta magába az ihletet a környék kis tejüzemeiből. Továbbment Hollandiába, ahol további inspirációt és tudást merített a helyi sajtkészítőktől. Visszatérve Dániába, fél évnyi körutazás után minden tapasztalatot egy új sajtba gyűjtött – végül a sajtkádból egy szögletes sajt került elő, amelyet baktérium- és élesztőkultúrák keverékével megmostak, így született meg a Danbo sajt. A Danbo ma a legnépszerűbb sajt Dániában. Különféle márkák, valamint ízek és minőségek széles választéka áll rendelkezésre. Ha köménymagot adnak a sajthoz, azt „King Christian” sajtnak nevezik, amelyet IX. Christian királyról neveztek el, aki a 19. század végén és a 20. század elején uralkodott Dániában. 2017 októbere óta viseli az OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) címkét.

Hogyan készül?

A tejet felmelegítik 90°C-ra, hozzáadják az oltót, majd alvadni hagyják. Ezután a túrót megmossák, megfőzik és lassan, óvatosan préselik, miközben néhányszor megforgatják. Ezután hűvös helyen pihenni hagyják egy éjszakára, majd másnap megsózzák. Következő lépésként a kérget többször mossák, a sajtot forgatják, ezt megismétlik 2 héten keresztül, végül érlelni hagyják a sajtot 3-6 hónapig. Minél tovább érlelődik, az íze, illata annál markánsabb lesz.

Danbo2
Danbo3

Mivel érdemes fogyasztani?

A helyiek leggyakrabban felszeletelik, és keksszel, vagy retekkel és lilahagymával készült rozsszendvicsben fogyasztják, de a Danbo egy sajttálon is megállja a helyét. Száraz fehér- és bársonyos vörösborokhoz jól passzol.