Van a francia Cantal-hegység zord szépségében egy megbúvó gasztronómiai kincs, amely felfedezésre vár: a Salers sajt. Ez a félkemény, kézműves sajt, amely az Auvergne régióból származik, gazdagon átitatott hagyományokkal és történelemmel. Becslések szerint legalább 2000 éve gyártják, így az egyik legrégebbi sajt Franciaországban. A klímaváltozásnak köszönhetően viszont eltűnhet a Föld felszínéről.
A SAJT EREDETE
A Salers sajt Közép-Franciaországban, Auvergne környékén, a vulkanikus hegyvonulatok lankáin született. A sajt a nevét egy hasonló elnevezésű faluról kapta, eredetvédettséget pedig a hatvanas évek óta élvez. Kizárólag a Cantal-hegység gazdag, vulkáni eredetű legelőin legeltetett Salers fajtájú tehenek tejéből készülhet, melyek csak akkor adnak tejet, ha a borjuk is jelen van, A sajtot csak április 15. és november 15. között állítják elő, amikor a tehenek a legelőkön vannak, így biztosítva, hogy a felhasznált tej a legjobb minőségű legyen, átitatva a magashegyi réteken található változatos növényvilág ízeivel. Az egyre gyakrabban előforduló aszály azonban az előírás betartását gyakorlatilag lehetetlenné tette, a legelők jelentős része teljesen elsivatagosodott.
A SAJT JEGYEI:
MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?
Ételek:
A Salers sajt gyümölcsökkel, például szőlővel és körtével párosítva fokozza ízét. A gyümölcs édessége kiegészíti a sajt sós, diós ízét. Kemény, enyhén omlós állaga hasonló a cheddarhoz, így kiváló választás szendvicsekhez, salátákhoz és rakott ételekhez is.
Italok:
A Salers sajtot érdemes egy testes vörösborral, például egy robusztus syrah-val vagy egy merész cabernet sauvignonnal párosítani. Ezenkívül a sajt nagyszerű olyan sörökhöz, mint a Dark Ale vagy a Stout.
Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.