A Rhône-Alpes régióból származó, duplán krémes sajt Franciaország gazdag kulináris örökségének és sajtkészítőinek művészi tudásának bizonyítéka. Krémes állagával és finom, mégis összetett ízprofiljával nem csoda, hogy a Pavé d’Affinois világszerte elnyerte a sajtrajongók szívét. 


A SAJT EREDETE

A Pavé d’Affinois egy nagyon fiatal sajt, amelyet először csak 1981-ben készítettek, eredetileg a francia Isère megyében lévő Crémieux-ban. 1983-ban létrehozták a Fromagerie Guilloteau-t a loire-i Pélussinban, hogy elkészítsék az akkori Pavé Dauphinois-t. A nevet később Pavé d’Affinois-ra változtatták. A sajtot ma már Pavé d’Affinois és Fromager d’Affinois néven is árulják világszerte, és számos ízben és változatban kapható, beleértve az alacsony zsírtartalmú változatot és a kékpenészes sajtot is. 

Pave-dAffinois1
Pave-dAffinois1

A SAJT JEGYEI:

  • ÍZE: vajas, enyhén édes, gomba és dió jegyekkel
  • ILLATA: friss, tejes
  • SZÍNE: fehér, virágos kéreg, elefántcsontszínű pasztával
  • ÁLLAGA: nagyon krémes, sima és kenhető
  • FELHASZNÁLT TEJ: pasztőrözött tehéntej
  • SZÁRMAZÁSI HELYE: Rhône-Alpes, Franciaország
  • VÁLTOZATAI: kékpenészes, zsírszegény, szarvasgombás, feketeborsos, fokhagymás és gyógynövényes
  • ÉRLELÉSE: 2 hét

MIVEL ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Ételek:

Kenhetjük friss, ropogós kenyérre vagy kekszre, de remekül illik olyan gyümölcsökhöz is, mint a füge, szőlő, alma, körte, szárított sárgabarack vagy a cseresznye.

Italok:

Pezsgő, chardonnay, sauvignon blanc vagy egy könnyed testű pinot noir.

Ehhez a sajthoz nem tudunk pontos receptúrát adni és nem is árusítjuk! Sajtkészítéséhez szükséges eszközökért nézzen körül webshopunkban.