Milyen a textúrája?

A MouCo ColoRouge egy kérges sajt, amely vöröses-narancssárga színű, enyhén fehér bevonattal. A puha és krémes remek leírása a textúrának, valamint az íznek és aromának. Enyhén földes tónusok egészítik ki a fiatal sajt enyhe savasságát. Az öregedés során a sajt kezd megpuhulni, markáns vajas állagot fejleszt ki, valamint a földes jellege felerősödik. A ColoRouge 7-8 hetes korban válik testessé, amikor is a krémes, vajas ízek teljesen összeolvadnak. Ezen a ponton a sajt íze meglehetősen összetett, vajas és krémes ízeivel, valamint egy fejlett földességgel, amely fűszeres és addiktív.

Honnan származik?

A MouCo Cheese Company-t 2000 júliusában alapították, de története sokkal korábban egy szerelmi történetként indult. Birgit Halbreiter a németországi Memmingenben nőtt fel, egy bajorországi kisvárosban, ahol a Käserei cégnél tanult lágy és érlelt sajtokat készíteni. Amikor Birgit elhagyta Németországot, végül a Molson Brewerieshez került, ahol megismerkedett Robert Polanddal. Hamarosan a pár elkezdett otthon sajtot készíteni Birgit apja segítségével, aki sajtkészítő mester volt Németországban. Cégük megalapítása után 2001-ben adták el első sajtjukat, a camembertet. Az évek során kibővítették sajtkínálatukat, amely olyan egyedi sajtokat is tartalmaz, mint például a ColoRouge és az Ashley.

Hogyan készül?

A sajtkészítők egy napot töltenek azzal, hogy a tejet törékeny sajttúróvá alakítsák. A túrót formákba töltik, amelyek a sajt kerek formáját adják. Másnap a sajtot az egyik érlelőhelyiségbe szállítják. A kéthetes érlelési időszak alatt a sajtot kézzel forgatják, dörzsölik és kenik. A kenés egy olyan eljárás, amelynek során minden sajt felületére tenyészetet visznek fel. E kultúra hatására alakul ki a narancssárga kéreg, valamint egyedi íz- és aromajellemzőket kölcsönöz neki. A sajtokat Franciaországból importált légáteresztő papírba csomagolják. Ez lehetővé teszi, hogy a sajtok folytassák természetes öregedési folyamatukat csomagolt állapotban is. Minden sajtot dátumkóddal jelölnek, így megállapítható, mennyire érett épp a sajt.

MouCo ColoRouge2
MouCo ColoRouge3

Milyen ételek mellé javasolják?

A ColoRouge remekül megállja a helyét egy sajttálon, de fogyaszthatja ropogós kenyérrel vagy kajszibarackos befőttel is. Az enyhén édes Moscato lágyságot kölcsönöz ennek az összetett sajtnak.